Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι εξακολουθεί να διαφωνεί με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη σε ορισμένα ζητήματα, παρά τη χθεσινή τους συνάντηση.

«Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις» είπε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε και υποστήριξε ότι «η Αθήνα πρέπει να αποφασίσει μόνη της εάν θέλει να αναλάβει τα δύσκολα βάρη της προσαρμογής ή όχι».

«Ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε ήδη κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα να παίξει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σόιμπλε και τόνισε: «Θα ήμασταν ανόητοι αν εμπλεκόμασταν σε αυτό».

«Δεν υπάρχει ρήξη με τη Μέρκελ»

Ο Σόιμπλε αρνήθηκε, επίσης, ότι έχει επέλθει ρήξη με την Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα των γερμανικών χειρισμών για την Ελλάδα.

«Μην χάνετε το χρόνο σας με αυτές τις φήμες», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι δύο πολιτικοί είχαν διαφωνήσει ριζικά για την Ελλάδα, με την Μέρκελ να εμφανίζεται αποφασισμένη να αποφύγει το Grexit και τον Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να χαλαρώσουν οι κανόνες για την Αθήνα.

Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: «Η υπομονή μας εξαντλείται»

«Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης», είπε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Aλεξάντερ Στουμπ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η υπομονή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξαντλείται.

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όμως πρόκειται για ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από μια ελληνική έξοδο δεν είναι τόσο υπαρκτός όσο πριν από μερικά χρόνια, τόνισε ωστόσο ότι προκειμένου να επιβιώσει το ευρώ, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Πηγή: Τα Νέα