Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι και το Μάρτιο του 2016 φέρεται να ζήτησε η Ελληνική πλευρά

Μετά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, Ολάντ, οι πληροφορίες για αίτημα παράτησης του υπάρχοντος προγράμματος ως λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης κυριαρχούν στα διάφορα σημερινά ρεπορτάζ. To ρεπορτάζ του Capital.gr δίνει την πλήρη εικόνα του σχεδίου, αναφέροντας τα εξής: 

Την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου, έως τον Μάρτιο του 2016 οπότε και ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ως λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης.

Στο πλάνο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, εντάσσεται ως προϋπόθεση αφενός τα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν να τεθούν στη συμφωνία τώρα και να είναι ενιαία και δεύτερον να συμπεριλαμβάνεται δέσμευση από την πλευρά των δανειστών για ρύθμιση του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για κονδύλια της υφιστάμενης συμφωνίας αξίας 23,5 δις ευρώ που μπορούν να φτάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες έως το τέλος του 2016 μαζί με μερική πρόσβαση στις αγορές

Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι παρά την αλλαγή του κλίματος στην διαπραγμάτευση επί τα βελτίω, παραμένει η διαφωνία για του ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση περιμένει την αντιπρόταση των Θεσμών.

 

 

Παρότι πληροφορίες, έφεραν την κυβέρνηση ανοιχτή να υποχωρήσει στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και να συζητήσει το 1% που επιθυμεί η πλευρά των δανειστών, πηγές του Μαξίμου, ξεκαθάρισαν πως: “Εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των Θεσμών στις προτάσεις της”.

Το αίτημα παράτασης

Το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για τρίτη φορά (η πρώτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση και η άλλη το Φεβρουάριο του 2015 από τη κυβέρνηση Τσίπρα), σημαίνει ότι έως τότε θα είναι διαθέσιμη και η χρηματοδότηση που συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας από το τρέχον πρόγραμμα είναι περίπου 23,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι τα χρήματα αυτά  μπορούν να προέλθουν από:

– Τα 10,9 δισ. ευρώ από ΤΧΣ. Πρέπει να υπάρξει απόφαση ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

– Τα 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη των SMP’ς του 2014. Πρόκειται για ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και δεν μας τα έχουν δώσει

– Τα 1,4 δισ. ευρώ από κέρδη των SMP’ς του 2015 [αυτά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου].

– Τα 3,5 δισ. ευρώ υπάρχουν από τα roll over των ANFA’ς  ομόλογων που έχουν στην κατοχή τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Τον Νοέμβριο του 2012 αποφασίστηκε να γίνονται roll over ορισμένα ομόλογα του ελληνικού κράτους για να υπάρξει διευκόλυνση του κράτους. “Ο Β. Σόιμπλε είχε διαβεβαιώσει τον Γ. Στουρνάρα ότι θα καλύψει αυτά τα χρήματα. Δεν το έκανε ποτέ. Πρέπει να πιέσουμε να εφαρμοστεί η διαβεβαίωση του Σόιμπλε σήμερα” ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

– Τα 4 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν νόμιμα με μετάθεση της πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου από EFSF [50 δισ. ευρώ] που δόθηκε για το PSI. Μετάθεση πληρωμής τόκων έγινε και στο πρώτο δάνειο, αναφέρουν.

– Ακόμα μας “χρωστάνε” την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ. Νομικά αν μας δώσουν αυτή τη δόση τελειώνει και το πρόγραμμα, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Συνολικά “μαζεύονται” περίπου 23,5 δισ. ευρώ, υπολογίζουν και εκτιμούν ότι  “μ’ αυτά τα χρήματα καλύπτεται το χρηματοδοτικό μας κενό μέχρι το τέλος του 2016 και αν υπάρξει κάποιο κενό αυτό θα είναι μικρό προς το τέλος του 2016 κα μπορεί το ποσό αυτό να βρεθεί από τις αγορές”.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street Journal επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ότι την επέκταση του προγράμματος την έχουν προτείνει οι πιστωτές της Ελλάδας.

Οι απουσίες

Πάντως οι κυβερνητικές πηγές δεν κάνουν αναφορά  για ακόμη 11 δισ ευρώ μέρους του δανείου της ΕΕ το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το 2012 για απομείωση χρέους 30 δισ. και δεν έχει ακόμη επαναπροσδιοριστεί. Καμία αναφορά δεν υπάρχει και για τα περίπου 15 δις ευρώ του ΔΝΤ που ακόμη δεν έχουν δωθεί και υπάρχει σύμβαση έως και τον Μάρτιο του 2016, όταν δηλαδή λήγει και η θεωρητική πρόταση παράτασης που ζητά η κυβέρνηση

Το ελληνικό αίτημα για το χρέος

Σημειώνεται ότι και στις δύο προτάσεις της προς τους δανειστές η κυβέρνηση θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμφωνία τη ρητή δέσμευσή τους για τον τρόπο και τον χρόνο της διευθέτησης του ζητήματος του χρέους. Σύμφωνα με τα κείμενα των ελληνικών προτάσεων που έχουν διαρρεύσει, η ελληνική κυβέρνηση ζητά να καλυφθούν οι δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου προς την ΕΚΤ συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

Οι επαφές κορυφής

Πολύ κρίσιμη θεωρείται σύμφωνα με κυβερνητικές αλλά και κοινοτικές πηγές η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Επίσης ειδική σημασία δίνουν οι ίδιες πηγές στο γεγονός ότι έχει ήδη προκαθοριστεί και νέο ραντεβού με τον Jean Claude Juncker αύριο. Αναφέρουν ωστόσο οτι τα περιθώρια χρόνου είναι πλέον πάρα πολύ στενά καθώς πρέπει να υπάρξει μία τεχνική συμφωνία η οποία να επικυρωθεί σε επίπεδο Eurogroup. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Από αύριο μάλιστα, συνέρχονται και οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο προγραμματισμένο EuroWorking Group με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να θέσει επί τάπητος το θέμα Ελλάδα. Επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές ότι κομβικό σημείο για να κλείσει η συμφωνία είναι το δημοσιονομικό πακέτο του 2015-2016, δηλαδή τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν οι δανειστές.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα 

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται προκειμένου να γίνει “μια εκτίμηση της κατάστασης”, ανέφερε νωρίτερα πηγή στη γαλλική κυβέρνηση.

Η Ημερησία τονίζει την αλλαγή του κλίματος επί τα βελτίω κατά την διάρκεια της χθεσινής μέρας, αρχής γενομένης από το δημοσίευμα του Bloomberg για συμβιβαστική πρόταση από το Βερολίνο (την οποία και αρνήθηκε), το ραντεβού Τσίπρα Γιούνκερ, καθώς επίσης και την συνάντηση των τριιών ηγετών.  Αναλυτικά, η Ημερησία σημειώνει τα εξής: 

Και ξαφνικά, εκεί που όλα μέχρι το μεσημέρι έδειχναν σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και βαρύ κλίμα για τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όλα άλλαξαν. Ενα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για συμβιβαστική πρόταση από το Βερολίνο, το ξαφνικό ραντεβού Γιούνκερ – Τσίπρα και η επιβεβαίωση ότι η τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ θα γίνει το βράδυ, άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε.

Βεβαίως, χαμόγελα προκάλεσε και η απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει «σωσίβιο» 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη προφανώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων. Ακόμη πιο ενδεικτική της αλλαγής από το ψυχροπολεμικό κλίμα σε προσέγγιση ήταν και η δήλωση του Π. Μοσκοβισί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

 

Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση δόσεων, αρκεί η Αθήνα να πειστεί για ορισμένα σημεία. Ενα από αυτά είναι να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος από 0,75% που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ευρώ συνολικά, και η διαφορά των 25 μονάδων μπορεί να κλείσει μέρος από το χάσμα καθώς προσφέρει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση είχε κάνει πίσω και σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ καθώς πρότεινε χαμηλό 6,5% από 6% αρχικά, μεσαίο 12% από 11% και υψηλότερο 23%.

Η πρόταση κάνει λόγο για 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φήμες για ένταξη στη συμφωνία και του προβλήματος του χρέους με μια δέσμευση για αναδιάρθρωσή του. Κομβικό σημείο καθώς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο «ανεκτό» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράταση

Αργά το βράδυ πληροφορίες με βάση Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιδιώκει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 9 μήνες δηλαδή ως τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα:

  • να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι
  • να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και
  • να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Το δημοσίευμα

Νωρίτερα το σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη θέση της Γερμανίας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τόνιζε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να ανοίξει εκ νέου τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα. Υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να δεσμευθεί σοβαρά να προχωρήσει στην υλοποίηση «έστω μιας σοβαρής οικονομικής μεταρρύθμισης που ζητούν οι πιστωτές».

Αυτό που ζητά το Βερολίνο είναι στην πράξη μια σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση από την Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν οι πηγές που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Την μεταρρύθμιση που ζητά, πάντως, δεν την κατονομάζουν.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg η εξέλιξη αυτή επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά της Γερμανίας, συγκριτικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει εώς τώρα το Βερολίνο.

Κάτι που φάνηκε σήμερα και από τη δήλωση της Αγκελα Μέρκελ: «Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Στόχος μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Σε κάθε περίπτωση οι Γερμανοί θα επιμείνουν σε υψηλότερους φόρους για αύξηση των εσόδων και σε ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για κάποιο σχόλιο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει.

Για να πείσει στους πιστωτές πως η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει χειροπιαστές κινήσεις, για παράδειγμα να φέρει στο κοινοβούλιο κάποιο νομοσχέδιο, ανέφερε μια πηγή. Αν οι Έλληνες αξιωματούχοι κινηθούν γρήγορα, τα χρήματα μπορούν να εκταμιευτούν αρχές Ιουλίου.

 

Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι πηγές. 

Τέλος το ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα κάνει λόγο για “Μνημόνιο μέχρι το 2016 (και χωρίς λεφτά) που προτείνει στους δανειστές η κυβέρνηση” και αναλύει “Τι κρύβει η εννεάμηνη παράταση που ζήτησε η Αθήνα – Χρηματοδότηση με συμφωνία σε νέους στόχους και νέα μέτρα – Σκόπελος τα ξένα κοινοβούλια από τα οποία θα περάσει η συμφωνία και μπορεί να ζητήσουν νέο και πιο σκληρό Μνημόνιο”.

Αναλυτικά: 

Νέο Πρόγραμμα, που σημαίνει χρηματοδότηση με νέους όρους και με νέα μέτρα, κρύβει η εννεάμηνη παράταση που ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους δανειστές της η Αθήνα.  
 
Καθώς σε τρεις εβδομάδες θα εξέπνεε η παράταση και από 1ης Ιουλίου δεν θα έρχονταν ξανά λεφτά στη χώρα από τους δανειστές, η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα πρόταση που κρατάει για άλλους εννέα μήνες  υπό την ομπρέλα των Ευρωπαίων, έστω και αν το ΔΝΤ δεν δώσει καμία από τις δόσεις που απέμεναν ως τον Μάρτιο του 2016. 
 
Επί της ουσίας, αν και δεν έχει γίνει γνωστό καν ακόμη εάν οι δανειστές αποδέχονται ή όχι την ελληνική πρόταση, η χώρα μπαίνει ξανά στο μαγκανοπήγαδο του να παίρνει μέτρα και λεφτά σε δόσεις. Τα νέα μέτρα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση και, ακόμα και αν δεν εξειδικευτούν πλήρως μέσα στον Ιούνιο, πρέπει να τύχουν οπωσδήποτε της έγκρισης των θεσμών. 

Παράλληλα στην διάρκεια της εννεάμηνης παράτασης θα αποκλείονται οι μονομερείς ενέργειες (δηλαδή η εφαρμογή  προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης) αλλιώς η Ελλάδα μπορεί να τεθεί εκτός προγράμματος.
 
Όπως εξηγούσαν πηγές της κυβέρνησης, η Αθήνα: 
 
–  κατέφυγε στην λύση της παράτασης του προγράμματος για να μην πέσουμε «σε τοίχο» επειδή δεν θα είχαμε συμφωνία για τα μέτρα μέχρι τέλος του μηνός.
 
–  δεν ζητάει νέα χρήματα από τους δανειστές, αλλά χρησιμοποιεί παλαιά και νέα «εργαλεία» στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα, που καλύπτουν χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 25-30 δισ. ευρώ. 

–  χωρίς να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια (που δεν θα εγκρίνονταν από τα ξένα κοινοβούλια που θα ζητούσαν νέο και πιο σκληρό Μνημόνιο) οι δανειστές θα έχουν υπό την εποπτεία τους τη χώρα, μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2016. 

–  κρατάει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και αν σκεπτόταν να αποχωρήσει.
 
–  βάζει και τους Ευρωπαίους στο παιχνίδι, για να μη μένει μόνο του το ΔΝΤ, αν και κανονικά θα αποχωρούσαν αφού το ευρωπαϊκό σκέλος του ελληνικού προγράμματος τελείωνε (και θα είχε τελειώσει από τον Δεκέμβριο του 2014 αν δεν υπήρχαν οι παρατάσεις). 
 
Επιπλέον: 

–  για οποιαδήποτε παράταση δεχτούν, οι ευρωπαίοι δανειστές θα ζητήσουν και μέτρα. 

–  για εννέα μήνες θα υπάρχει χρόνος να λαμβάνονται σε δόσεις τα νέα μέτρα.
 
–  μετά την δέσμευση της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, οι δανειστές θα μπορούν να ελέγχουν διαρκώς (πχ ανά τρίμηνο) αν τηρείται η εκπλήρωσή τους. 

Στο κυβέρνηση λένε πως η πρόταση θα αρέσει στους ξένους και πως τον Μάρτιο του 2016 η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Επίσης ξεπερνιέται το πρόβλημα πως το ΔΝΤ δεν θα έδινε ξανά χρήματα, επειδή χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη χώρα μας. 
 
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, ακόμα και αν δεν δώσει χρήματα το ΔΝΤ, η χώρα θα έχει στη διάθεσή της για να πορεύεται:
 
– τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων
– 6,5 δισ. χρεών προς την ΕΚΤ που πρέπει να πληρωθούν φέτος, αλλά θα ανταλλαγούν και θα μεταφερθούν στον ESM
– τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ
– τα 1,2 δισ. που αναμένεται να αποστραφούν από την ΕΚΤ
– τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαίκές κεντρικές τράπεζες
– περίπου 1,5 δισ.  που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015
– ενδεχόμενα 2-3 δισ. από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων
– ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων
 
Η συζήτηση για την παράταση του προγράμματος, περιλαμβάνει όμως και αλλαγές στους στόχους που θα καθορίσουν τα νέα μέτρα. Η διαφορά για τα νέα μέρα που απαιτούνται παραμένει προς το παρόν δυσθεώρητη και αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.  Το ύψος τους θα καθοριστεί από την ύφεση και τους νέους δημοσιονομικούς στόχους που θα αποτυπωθούν σε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς οι δανειστές εκτιμούν πως η χώρα ξεκινά από αρνητικό έδαφος και οδεύει φέτος προς πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. που πρέπει η κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα πέραν εκείνων που απαιτούνται για επιπλέον πλεόνασμα 0,75% -1% του ΑΕΠ (δηλ. 1,3-1,8 δισ. ευρώ) που συζητά η Αθήνα.