Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια καθοριστική εβδομάδα μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, αναφέρει το πρακτορείο σε δημοσίευμά του.

“Ενώ σημειώθηκε κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν ήταν επιτυχημένες καθώς παραμένει ένα σημαντικό χάσμα”, ανέφερε η Κομισιόν σε γραπτή ανακοίνωσή της. “Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο Eurogroup”.

Η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα για να απελευθερωθούν τα 7,2 δισ. βοήθειας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην άβυσσο. Με μόλις δύο εβδομάδες προτού λήξει η συμφωνία διάσωσης με την ευρωζώνη και χωρίς να υπάρχει ακόμη διακανονισμός για μελλοντική χρηματοδότηση, οι πιστωτές είχαν ορίσει την 14η Ιουνίου ως προθεσμία για να δοθεί αρκετός χρόνος στις εθνικές κυβερνήσεις να εγκρίνουν μια συμφωνία.

Η μη κατάληξη σε συμφωνία στο Λουξεμβούργο, δεν θα σημαίνει απαραιτήτως το τέλος της διαδρομής για την Ελλάδα. Υποθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά μετρητά “κρυμμένα”, θα μπορούσε να επιβιώσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν και χρωστάει περί τα 3,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Η συνεδρίαση της Πέμπτης παραμένει κρίσιμη για οποιαδήποτε επίλυση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα και την ευρωζώνη εάν παραμείνουν σε αδιέξοδο οι δύο πλευρές.

Περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Τα βασικά σημεία της διαφωνίας είναι οι περικοπές των συντάξεων, οι αυξήσεις φόρων και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει μια αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με προτάσεις για την μείωση των διαφορών. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου ήταν η “τελευταία προσπάθεια” του προέδρου Jean-Claude Juncker για την επίτευξη συμβιβασμού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύεται σήμερα, ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της μόνο εάν οι πιστωτές αποδεχθούν μια αναδιάρθρωση για την μείωση του ποσού. Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί “εν μία νυκτί” εάν η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel συμμετείχε στις συνομιλίες.

capital.gr

Bloomberg: Η μοιραία εβδομάδα της Ελλάδας