“Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου προσχωρήσουν στον ρεαλισμό” τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρας έχει ως εξής:

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στο ρεαλισμό.

Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή επιθυμία μας για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές μας ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπς. Είναι πολύ βαρύ φορτίο για να το αγνοήσουμε.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

 Γ. Βαρουφάκης: Είναι δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας

Την ίδια ώρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα, πως μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί «να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα», αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα.

«Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) θα πρέπει να είναι εδώ» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Bild.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. «Θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη», είπε.

Τσίπρας: Έχουμε αντιπροτάσεις – Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις