Για την σημερινή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική για την αυριανές συναντήσεις «που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας στο κοινό νόμισμα». Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, όπως σημειώνει το Bloomberg,  «βρίσκεται το ερώτημα περί συμβιβασμού στις προεκλογικές υποσχέσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

«Με ένα μπρος-πίσω που διαρκεί μήνες, οι πιστωτές έχουν αφήσει τις τράπεζες να στηρίζονται μέρα με την ημέρα από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ», συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες εκροές καταθέσεων που έχουν σημειωθεί μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ελέγχου κεφαλαίων. 

Το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παππά στο CNN περί ασφάλειας των καταθέσεων, αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προς τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και κάποια χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία, ενώ κάνει λόγο και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ. 

Για τον Πρόεδρο Ολάντ, σημειώνει το Bloomberg, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να εμμείνει στις θέσεις του, ύστερα από την ανοιχτή επιστολή που έλαβε από βουλευτές, μεταξύ των οποίων και του κόμματός του, να τερματίσει ο οικονομικός εκβιασμός της Ελλάδας. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα πήρε ακόμα κάποιες μέρες οικονομικής ανάσας από την ΕΚΤ, αναφέρεται σε σημεία ομιλία του Πρωθυπουργού στην Πετρούπολη, αλλά και σε σημεία της συνέντευξης και του άρθρου του Υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην βελγική εφημερίδα l’Echo και στους Irish Times αντίστοιχα, ενώ δεν παραλείπει αναφέρει και το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ.  

Πηγή: Ελ. Τύπος της Κυριακής