Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και  Μάικλ Νούναν ήταν οι δύο υπουργοί Οικονομικών που ζήτησαν την επιβολή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times. 

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα εξηγεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, φέρεται να διαμήνυσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη από την Κύπρο –τη μοναδική χώρα της Ευρωζώνης όπου έχουν επιβληθεί capital controls μέχρι σήμερα. 

Λίγο μετά από τη λήξη του Eurogroup  ο Βέλγος Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ είπε σε δημοσιογράφο ότι: «Υπήρξαν όντως διαφορετικές απόψεις, δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την επιβολή ελέγχου καταθέσεων».

Ερωτηθείς αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup ζήτησαν την επιβολή capital controls, ο κ. Όβερτβελντ απάντησε: «Μπορείτε να το πείτε και έτσι…».