Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα γίνει αναπόφευκτη, εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία εντός των προσεχών πέντε ημερών, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

“Θα κάνουμε τα πάντα μέχρι την 30ή (Ιουνίου) ώστε οι Έλληνες να αποδείξουν ότι είναι έτoιμοι για μεταρρυθμίσεις.

Ένα Grexit δεν είναι ο στόχος μας, αλλά θα είναι αναπόφευκτο, εάν δεν υπάρξει λύση εντός των προσεχών πέντε ημερών”, προειδοποίησε με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ο Έτινγκερ είπε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που χρειάζεται να αποσαφηνιστούν.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η ευρωζώνη επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β, ο Έτινγκερ είπε: “Δεν έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο, έχουμε το στόχο να διατηρήσουμε την Ελλάδα, αλλά προφανώς εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε δεν θα είμαστε απροετοίμαστοι”.

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσουν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα πλήξουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα κάνουν επίσης τα πάντα για να αποτρέψουν “μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην Ελλάδα, πρόσθεσε.