Για ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, λόγω αξιοπιστίας, αν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ- Μαξίμου: Στην πρότασή μας, μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση, επενδυτικό πρόγραμμα και ρύθμιση του χρέους 

 

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το σημερινό eurogroup με τον πρόεδρο του Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώσει στο τέλος της συνεδρίασης ότι αναμένει τη νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία θα κατατίθεται αίτημα βοήθειας από τον ESM. «Ακούσαμε τον Ελληνα συνάδελφό μας, την εκτίμησή του για την κατάσταση καθώς και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μας παρουσίασε προς το παρόν κάποιες νέες προτάσεις αλλά αναμένεται κατ’αρχήν να μας στείλει αρκετά σύντομα μια νέα επιστολή με την οποία θα καταθέτει αίτημα για βοήθεια από τον ESM και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς με βάση τις οποίες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία», ανέφερε στη δήλωση του ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «υπάρχει έντονη η αίσθηση του κατεπείγοντος». Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ο χρόνος είναι περιορισμένος», κατέληξε.

Περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:

    “Πρώτα από όλα θα αιτηθεί η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς βοήθεια για να καλυφθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και κατόπιν θα υπάρχει ένα ακόμα Eurogroup για να δούμε εάν θα εκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε ένα πιθανό πρόγραμμα”.

Αναφερόμενος σε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:

    “Οι υπουργοί συμφώνησαν πως εάν θα υπάρξει επιπλέον υποστήριξη του ESM θα πρέπει να υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας. Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και θα μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμα”.
 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. “Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους”. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Σενάριο για συμφωνία – γέφυρα με βοήθεια από τον ESM