Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά τη συμφωνία για τη διάσωση της χώρας, σύμφωνα με ξένους αξιωματούχους. Η περίπτωση της Κύπρου θα μπορούσε να είναι το μοντέλο. Η αντίδραση της κυβέρνησης και τα θέματα ανταγωνισμού.

Ορισμένες μεγάλες ελληνικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν και να συγχωνευτούν με μεγαλύτερα ιδρύματα, στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τομέα που θα ακολουθήσει μετά από διάσωση της χώρας, ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ανεξάρτητα από το αν ξεκλειδώσουν φρέσκα κεφάλαια για την κυβέρνηση, ορισμένες ελληνικές τράπεζες, που έχουν πληγεί από την πολιτική και οικονομική καταστροφή, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με «λουκέτο» και να συγχωνευτούν με πιο ισχυρές τράπεζες, δήλωσαν στο πρακτορείο παράγοντες.

Ενας αξιωματούχος διεμήνυσε ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες – η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank ΑΛΦΑ +12,98% – μπορεί να συγχωνευτούν σε δύο.

Δεύτερο πρόσωπο σημείωσε ότι αν και οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητες, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μακροπρόθεσμα.

«Η ελληνική οικονομία έχει καταστραφεί. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή» είπε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι το μοντέλο».

«Υπάρχει ελάχιστος χρόνος. Θα χρειαστεί αμέσως αναδιάρθρωση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, μόλις επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας, μια αναδιάρθρωση του τομέα απαιτεί γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών, γιατί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η έκθεση στα κρατικά ομόλογα της χώρας σημαίνει ότι κινδυνεύουν να καταστούν αφερέγγυες.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του τομέα μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Μια τέτοια κίνηση θα έβρισκε ισχυρή πολιτική αντίσταση στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί να «αποκαταστήσει τη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος».

«Θα υπάρχει ενδιαφέρον στη μείωση του αριθμού των τραπεζών, αλλά αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο θα έχει νόημα βραχυπρόθεσμα» ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Αν τελικά κλείσει κάποια τράπεζα, κάτι που θα διενεργηθεί από τις ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, δεν θα επηρεάσει τους πελάτες καθώς οι καταθέσεις και οι λογαριασμοί τους θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε: «Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες και είναι σε διαρκή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος».

Μοντέλο Κύπρου

Μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η μια από τις δύο μεγάλες τράπεζες έκλεισε, και της Ιρλανδίας όπου τρεις τράπεζες είτε έκλεισαν είτε συγχωνεύτηκαν με άλλα ιδρύματα.

Ωστόσο υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης, ενώ αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα stress tests και να θέσει και πάλι σε κίνηση τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα μείωνε τον ανταγωνισμό.

«Αν το επιχείρημα είναι η σχέση κόστους και αποδοτικότητας και αν η Ελλάδα έχει πολλές τράπεζες, με τέσσερις μόνο παίκτες ίσα που υπάρχει κάποιος ανταγωνισμός. Με λιγότερους θα μειωθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε.

Πηγή: Euro2day.gr