Η Γιν Χε σχεδιάζει και πουλάει χρυσά κοσμήματα. Η 26χρονη άνοιξε την επιχείρησή της στο Πεκίνο πριν από ένα χρόνο. 
 

Ο Μάιος ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες της, καθώς συνέπεσε με την έκρηξη της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας. Αλλά από τότε, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Τον Ιούνιο, η αγορά γνώρισε την πρώτη μεγάλη συντριβή, και μαζί με αυτήν οι πωλήσεις κοσμημάτων της Γιν έπεσαν κατά 40%. Η κατάσταση ήταν παρόμοια τον Ιούλιο. «Οι άνθρωποι που έχασαν πολλά στο χρηματιστήριο έχασαν επίσης και την όρεξη να αγοράσουν περιττά κοσμήματα», λέει η Γιν στον Independent.

Μικροεπενδυτές που έχασαν πολλά από τα λεφτά τους βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αν και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κράτησαν την ψυχραιμία τους.

 
Η γενική διάθεση των ανθρώπων στον δρόμο δεν δείχνει πανικό – σίγουρα όχι σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2008. Η κάλυψη στην κινεζική τηλεόραση έχει βάθος, με αναφορές κατά κύριο λόγο στο πραγματικό περιεχόμενο, με επίκεντρο τους αριθμούς.

Αλλά για πολλούς Κινέζους, ο σάλος στη χρηματιστηριακή αγορά έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης του έτους, με την άνοδο και την πτώση στις τιμές των μετοχών να κυριαρχεί στις καθημερινές συνομιλίες, όπως ποτέ άλλοτε.

Η Γκούο Τινγκ, 28χρονη επόπτρια αγορών σε εμπορική εταιρεία μετάλλων, άρχισε να παίζει στο χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο, μία από έναν αυξανόμενο αριθμό νεότερων Κινέζων επενδυτών που προσελκύονται από ό, τι φαινόταν μέχρι πρότινος σαν ένα ασφαλές στοίχημα σε ανοδικές τιμές.

«Αρχισα γιατί νόμιζα ότι ήταν μια καλή στιγμή και επειδή οι φίλοι μου άρχισαν να μιλάνε συνέχεια γι ‘αυτό», λέει η Γκούο.

 
Φίλοι της αντάλλασσαν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διάβαζαν άρθρα σε απευθείας σύνδεση για την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς και παρακολουθούσαν παρόμοιες ειδήσεις στην τηλεόραση. Η Γκούο επένδυσε ¥ 20.000 (2.700 ευρώ) σε τρεις μετοχές: μιας τράπεζας, ενός παραγωγού LED, και μιας ιατρικής εταιρείας – που τις επέλεξε, όπως παραδέχεται, εξ ολοκλήρου στην τύχη.

Μέχρι τον Μάιο τις είχε πουλήσει όλες με κέρδος ¥ 15.000, μέρος του οποίου χρησιμοποίησε για να αγοράσει ένα MacBook Pro 13 ιντσών. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και ένιωθα τόσο τυχερή», θυμάται.

Επένδυσε πάλι το υπόλοιπο των χρημάτων της, αλλά τώρα βλέπει τις τιμές των μετοχών της να πέφτουν σταθερά. Τώρα, αφού τις ξαναπούλησε, έχει μόνο μερικές χιλιάδες γιουάν από την αρχική επένδυσή της. Η Γκούο είναι στωική για την απώλεια, που λέει ότι δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της, αλλά μπορείς να ακούσεις την πίκρα στη φωνή της.

Την τρέλα για το παιχνίδι στο χρηματιστήριο την ενθάρρυναν και νέες εφαρμογές για smartphones, που συνδέονται άμεσα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, και επιτρέπουν στους ανθρώπους να αγοράζουν και να πουλάνε μετοχές όπου κι αν βρίσκονται. «Είναι σχεδόν σαν να παίζεις ένα παιχνίδι», λέει η Γκούο.

 
Πηγή: Το Βήμα