Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ίσως εισέλθει σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνοντας πάντως πως η ΕΚΤ θα εμμείνει σε μια «πολιτική με σταθερά χαρακτηριστικά».

 

«Είναι πολύ πιθανόν, εμείς στην Ευρωζώνη, να βρεθούμε τον επόμενο μήνα ή τους επόμενους μήνες σε αρνητικό έδαφος μία ή δύο φορές», είπε ο Νοβότνι σε δημοσιογράφους και απέδωσε το σενάριο αυτό στις χαμηλές τιμές ενέργειας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «η κεντρική τράπεζα έχει μεσοπρόθεσμο προσανατολισμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν αντιδρούμε σε κάθε μικρή αλλαγή».

Χθες, η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας για πιθανές περαιτέρω δυσκολίες από την Κίνα και ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

«Φυσικά υπάρχει ένας αριθμός θεωρητικών δυνατοτήτων να δοθεί επιπρόσθετη ώθηση, είτε σε όρους χρονικής διάρκειας του προγράμματος ή του ύψους του», είπε ο Νοβότνι, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, και πρόσθεσε ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να αγοραστούν διαφορετικοί τίτλοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι φυσικά και υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Νοβότνι, θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο και οι περισσότερο ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές. Όπως είπε, είναι σημαντικό να μην εξαναγκαστούν χώρες όπως η Ισπανίανα μειώσουν το έλλειμμά τους πολύ απότομα προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.

«Είναι λογικό σε αυτή την οικονομική κατάσταση να δούμε κάποια μακροοικονομική ευελιξία σε ό,τι αφορά το σύμφωνο σταθερότητας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Πηγή: Ναυτεμπορική