Του Matthew A. Winkler, BloombergView

Θυμάστε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan είπε πως η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το ευρώ και το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει; Θυμάστε ότι ένα μήνα αργότερα ο επενδυτής- φιλάνθρωπος George Soros είπε ότι η Ελλάδα θα κατέρρεε; Ή ότι μόλις αυτό τον Ιούλιο ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Marcel Fratzscher χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν μια “πολιτική και οικονομική καταστροφή” που θα επανέλθει στη δραχμή σε απόγνωση;

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει τον οικονομικό κίνδυνο. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι είναι μια κερδοφόρος επένδυση από τα τέλη του 2014, η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη από τον Ιανουάριο και το καλύτερο από όλα τα assets στον κόσμο από τον Ιούλιο. Από τότε που το κόμμα κατά της λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη, δεν υπήρξε μια μετοχή, ένα ομόλογο ή αγορά συναλλάγματος που παρήγαγε οτιδήποτε που να θύμιζε την επιστροφή του ελληνικού χρέους, το οποίο αυξήθηκε πάνω από 100% σε μερικούς μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Winners από της 8 Ιουλίου.

Η Ελλάδα εμφάνισε την καλύτερη απόδοση από κάθε άλλο asset υπό διαπραγμάτευση, καθώς τα ομόλογά της αυξήθηκαν από το χαμηλό του Ιουλίου στο υψηλό τους σήμερα. Όποιος ήταν αρκετά σοφός ώστε να αγοράσει αυτά τα ελληνικά ομόλογα ή ταυτόχρονα να σορτάρει τους αντίστοιχης διάρκειας γερμανικούς κρατικούς τίτλους – της πιο φερέγγυας χώρα στη ζώνη του ευρώ- σημείωσαν μεγάλο κέρδος από τις διαπραγμάτευση.

Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην εξουσία ως πρωθυπουργός με μια φαινομενικά αντιφατική εντολή για τον τερματισμό πέντε ετών μείωσης κρατικών δαπανών την ώρα που εξασφάλισε κεφάλαια διάσωσης ύψους 7,2 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έξι μέρες αργότερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε φθάσει σε υψηλό 15 μηνών, στο 11,2%. Αγοράζοντας αυτό το χρέος τότε και κρατώντας το μέχρι σήμερα όταν η απόδοση έχει υποχωρήσει στο 8,11%, η αύξηση της τιμής θα είχε δημιουργήσει απόδοση 26%.

Λίγες μέρες μετά την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Greenspan δήλωσε στο British Broadcasting Corp ότι “ήταν θέμα χρόνου” πριν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα της Νομισματικής Ένωσης και το ευρώ να αποσυντεθεί. “Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποδεχτώ τη συνέχιση του ευρώ μέχρι όλα τα μέλη της ευρωζώνης να ενωθούν πολιτικά – στην πραγματικότητα ακόμη και με φορολογική ένωση μόνο, δεν θα το κάνω”.

Ενώ οι προοπτικές βελτιώθηκαν στο σημείο που η απόδοση του ελληνικού ομολόγου μειώθηκε σε 10,8% έως τις 24 Μαρτίου, αυτό δεν ήταν αρκετό να πείσει τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο του fund Soros ,George Soros. ” Η Ελλάδα καταρρέει” είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. ” Είναι τώρα ένα παιχνίδι lose-lose και το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα είναι να πάει “κουτσά – στραβά”. Αν είχε αγοράσει ο Soros ελληνικά ομόλογα στις 24 Μαρτίου και τα κρατούσε μέχρι σήμερα, η επιστροφή θα ήταν 21%. Και οποιοσδήποτε είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα ενώ ταυτόχρονα σόρταρε τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, έχει συνολική επιστροφή 25%.

Η κορύφωση της απαισιοδοξίας ήρθε την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αφού οι Έλληνες ψήφισαν την απόρριψη πολιτικών λιτότητας που προβλεπόταν από τους διεθνείς δανειστές τους. Τότε ο Dr. Fratzscher απόφοιτος του Oxford και του Harvard και πρώην επικεφαλής της ανάλυσης της πολιτικής της ΕΚΤ, έγραψε στο blog του: “To δημοψήφισμα μεταφράζεται σε μια πολιτική και οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα”.  Έκανε επίσης αυτή την πρόβλεψη: ” Ένα Grexit που είναι και παραμένει η χειρότερη επιλογή για την Ελλάδα γίνεται όλο πιο πιθανό”.

Οι επενδυτές δεν το βλέπουν έτσι. Ο ενθουσιασμός τους για το ελληνικό χρέος αντανακλάται στην άνοδο της αξίας του, και ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης για το μέλλον της Ελλάδας – άλλα και για τη συνταγή αυστηρής λιτότητας των πιστωτών ως θεραπεία για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Αν κάποιος είχε απορρίψει την άποψη του Dr. Fratzscher και αγόρασε ελληνικά ομόλογα με απόδοση 19,2% όταν έκανε αυτή την πρόβλεψη και τα κράτησε μέχρι σήμερα, η επιστροφή θα έφτανε το 101%. Αυτό σημαίνει ότι μια επένδυση 100 εκατ. δολαρίων στις 8 Ιουλίου θα έφτανε σε αξία τα 201 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες. Κατά την ίδια περίοδο όλα τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα απέδωσαν λίγο παραπάνω από 1%. Μια επένδυση στο ίδιο ευρωπαϊκό benchmark από τις 24 Μαρτίου έχασε 3,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Και ενώ ο αγοραστής του ελληνικού χρέους από τις 31 Ιανουαρίου είχαν επιστροφή ύψους 26% σήμερα, με βάση το ευρωπαϊκό benchmark έχασε 1,8% την ίδια περίοδο.

Από τις 8 Ιουλίου, καμία μετοχή ή ομόλογο ή νομισματική ισοτιμία στον κόσμο δεν σημείωσε τόσο μεγάλα κέρδη όσο οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στη διάρκεια του 2015, υπήρξαν δύο πράγματα που ποτέ δεν άλλαξαν. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Έλληνες πολίτες προτίμησαν τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης από την αστάθεια της δραχμής. Ομοίως κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δήλωσε ποτέ ότι η ΕΕ επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Το ευρώ το οποίο είναι επιλογή και των δύο πλευρών, είναι ένα εργαλείο που ανακηρύσσει τους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα τους νικητές του 2015.

capital.gr