Τη ζωή στην Ελλάδα και πώς οι Έλληνες επιβιώνουν υπό τα capital controls περιγράφει ο Economist, παρουσιάζοντας τις δύο πλευρές της ελληνικής καθημερινότητας.

 

“Οι Έλληνες οδεύουν για τρίτη φορά φέτος στις κάλπες σε μια περίοδο που έχει σημαδευτεί από τη χειρότερη οικονομική κρίση και την επιβολή των capital controls. Οι συνθήκες αυτές είναι απίθανο να βελτιωθούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες συνεχίζουν, απένταροι αλλά ιδιοφυείς” ξεκινάει το άρθρο.

Πολλά νοικοκυριά έχουν κρύψει μετρητά στα σπίτια τους, μια κίνηση που έχει προκαλέσει την αύξηση των διαρρήξεων ακόμα και σε ποσοστό 15%, τονίζει ο Economist, προσθέτοντας όμως ότι το γεγονός πως αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο υψηλό δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν βρει ευφυείς τρόπους να κρύβουν τα χρήματά τους.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη βοήθεια για τα νοικοκυριά αποτελεί η χρήση πλαστικού χρήματος, κάτι που ωστόσο αποτελεί ταφόπλακα για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

“Η ανεργία αποτελεί επίσης ένα επίμονο πρόβλημα καθώς έχει φτάσει στο 25%. Περίπου τα 3/4 των ανέργων βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση για πάνω από έναν χρόνο. Μοναδική στήριξη αποτελούν οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και το γεγονός ότι τα περισσότερα σπίτια είναι ιδιοκατοίκητα αλλά και πάλι, οικογένειες που κάποτε ζούσαν με άνεση τώρα χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους ως νεόπτωχους”, τονίζει ο Economist.

Με τέτοια ανεργία πάνω από 100.000 μορφωμένοι νέοι έχουν αφήσει την Ελλάδα από το 2011 οδεύοντας προς χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Μηχανικοί και ειδικοί ΙΤ συνήθως προτιμούν τα κράτη του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, όπου οι μισθοί είναι υψηλοί.
“Παρόλο που το μέλλον προμηνύεται ακόμα χειρότερο μετά τις εκλογές και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, η γενική αίσθηση δεν είναι αυτή της μιζέριας και της κατήφειας. Σε αυτό βοήθησε η καλή τουριστική σεζόν στα νησιά, τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις start ups, αλλά και το κλίμα εθελοντισμού” καταλήγει ο Economist.

Πηγή: Newmoney.gr