Η Γερμανία αποφάσισε να επαναλάβει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία από όπου φθάνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αναστέλλοντας τις συμφωνίες του Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη, ανέφεραν την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Bild και το περιοδικό Spiegel.

 

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες που συρρέουν στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πού θα εγκατασταθούν.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως οι πρόσφυγες στους οποίους δίνεται προστασία στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της ίδιας εφημερίδας, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ δήλωσε εξάλλου πως η Γερμανία φθάνει τα όριά της.

«Είναι αλήθεια: Η έλλειψη δράσης από την πλευρά της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση ωθεί ακόμη και τη Γερμανία στο όριο των ικανοτήτων της», είπε. «Δεν είναι τόσο πολύ ο αριθμός των προσφύγων όσο η ταχύτητα με την οποία φθάνουν που το κάνει τόσο δύσκολο για τα κρατίδια και τους δήμους να το αντιμετωπίσουν».

Ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει μαζί να συγκεντρώσουν έως 1,5 δισεκ. ευρώ ως άμεση βοήθεια για την παροχή τροφής, στέγης και πάνω από όλα για τη λειτουργία σχολείων στους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στον Λίβανο.

«Είναι απαράδεκτο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για τη διάσωση τραπεζών μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά η διεθνής κοινότητα να μην μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη και ένα τμήμα του ποσού αυτού για να σώσει ανθρώπους», είπε στην εφημερίδα ο κ. Γκάμπριελ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακατανομή περίπου 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ένωσης.

Ο γερμανός Επίτροπος της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag πως η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τα επιδόματα για τους αιτούντες άσυλο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορά της.

Πηγή: ΑΜΠΕ