Στόχος είναι μέχρι το Νοέμβριο να έχει αρχίσει η εντατική εργασία στις διαπραγματεύσεις , δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σημείωσε ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί να υπάρξει κατάληξη σε συνολική λύση πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016, στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έγινε αξιολόγηση του έργου που έχει επιτελεστεί ως τώρα και ότι θα αρχίσουν οι εντατικές διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη το συντομότερο δυνατόν.

Σε ερώτηση για το που ακριβώς βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι σίγουρα οι συνομιλίες δεν είναι στο σημείο που ήταν πριν τέσσερις μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι με τον κ.  Αναστασιάδη προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα λογικό σημείο, επειδή θέλουν λύση και ότι δεν μπαίνουν σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι δεν είναι απαισιόδοξος και πως υπάρχει πρόοδος, αλλά αναμένει βραδύτερη πρόοδο σε δύσκολα θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών. Ανέφερε δε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό και ότι ο κ. Αναστασιάδης θα έχει περισσότερες επισκέψεις, λόγω της θέσης του σε ένα αναγνωρισμένο κράτος από τη διεθνή κοινότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψή της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι θα εξηγήσει την θέση της τ/κ πλευράς και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν πάντοτε τη υποστήριξή τους στη διαδικασία. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να συμβάλουν και υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι μια διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίηθηση ότι εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία για όλα τα θέματα, τότε θα λυθεί και αυτό. Επεσήμανε δεν μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών γιατί θα πρόκειται για διεθνή συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της «πολιτικής ισότητας» και σημείωσε ότι τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου