Στην άνοδο της δημοτικότητας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

«Ένας βετεράνος του “παλιού συστήματος” θα μπορούσε να νικήσει τον Τσίπρα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας Die Welt.

Ξαφνικά υπάρχει εναλλακτική στον σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα, εξηγεί η εφημερίδα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ένας εκπρόσωπος της «παλιάς» πολιτικής τάξης.

Πριν από οκτώ μήνες η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είχε προκαλέσει ευφορία στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θέλει να τελειώνει με την παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ, σημειώνει η Welt. Όμως τώρα ενδέχεται οι Έλληνες να προτιμήσουν έναν εκπρόσωπο της κλασικής πολιτικής τάξης αντί τον Τσίπρα, εκτιμά η εφημερίδα.

Η εικόνα του Μεϊμαράκη είναι αυτή ενός τυπικού Έλληνα πολιτικού, τους οποίους ο ελληνικός λαός φάνηκε να απορρίπτει στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αν και η ΝΔ τον Ιούνιο βρισκόταν πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, πλεόν τα δύο κόμματα εμφανίζονται με ανάλογα ποσοστά.

Πώς κατάφερε ο Μεϊμαράκης να γίνει αποδεκτός από αυτούς που λιγότερο από έναν χρόνο πριν θεωρούσαν την παλιά πολιτική τάξη διεφθαρμένη, διερωτάται η Welt. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μια ήρεμη και αξιοπρεπή παρουσία, η καθημερινή πολιτική δεν τον έχει φθείρει, καθώς ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένος. Υπήρξε ένας στρατιώτης του κόμματος, η αξιοπιστία του οποίου έλαμψε αυτή τη δύσκολη περίοδο, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Παρόλα αυτά έχει και τις αδυναμίες του, σημειώνει η Welt. Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν ποτέ ηγετική προσωπικότητα, ενώ στις τηλεμαχίες με τον Τσίπρα επέλεξε να προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αλλά παράλληλα και να του επιτεθεί σκληρά.

Η εφημερίδα Rheinische Post επικεντρώνεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Μεϊμαράκης εμφανίζεται να είναι πιο δημοφιλής από τον αντίπαλό του.

Στο άρθρο της με τίτλο: «Ένας συντηρητικός θέτει σε κίνδυνο την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα», η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε ότι θα δώσει μάχη στήθος με στήθος με τη ΝΔ, όταν προκήρυσσε πρόωρες εκλογές πριν από μερικές εβδομάδες.

Εξάλλου η Rheinische Post εκτιμά ότι ήταν έξυπνη η κίνηση του Μεϊμαράκη να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς όπως φαίνεται επτά στους δέκα Έλληνες ψηφοφόρους προτιμούν έναν μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της χώρας.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα λιτότητας, αν και ο Τσίπρας έχει τονίσει ότι διαφωνεί με αυτό. Πάντως, όπως επισημαίνει η Welt, κανείς δεν γνωρίζει τι και σε ποιο βαθμό θα εφαρμόσει ή θα μπορέσει να εφαρμόσει ο Μεϊμαράκης χωρίς αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του.

Ωστόσο, μέχρι τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και παρά την μακρά του πολιτική καριέρα δεν έχει φθαρεί. Επίσης πολλοί Έλληνες φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορεί να είναι τ
ο αντίβαρο απέναντι στον απρόβλεπτο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η Welt.