“Μεσσίες δεν υπάρχουν, χρειάζεται αγώνας, επιμονή και σχέδιο για να βγούμε από την κρίση” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του

“Δεν πούλησα τον αγώνα αλλά πήρα τη στάση της ευθύνης μετά από πολύ αγώνα να μείνει η χώρα όρθια και να παλέψουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε ότι είμαστε όρθιοι, ζωντανοί, ότι αυτό ήταν μια μάχη, ότι ο πόλεμος είναι μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί”.

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star και στην εκπομπή «στον ενικό», αναφερόμενος στα στάδια της εξάμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης που κατέληξε σε συμβιβασμό με όσα μπορούσε να κερδίσει, όπως είπε, καθώς η άλλη επιλογή ήταν η καταστροφή. Σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι έχει απόλυτα καθαρή τη συνείδησή του γιατί αν στη λογική του να γίνει ήρωας μιας βραδιάς έπαιρνε μια απόφαση να οδηγήσει την οικονομία σε μια απίστευτη καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα, τότε δεν θα σήκωνε κεφάλι η αριστερά στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες, ενώ τώρα εστάλη μήνυμα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι συνεχίζεται η μάχη για να αλλάξει η λιτότητα στην Ευρώπη. Έθεσε και αυτό ως βασικό διακύβευμα της κάλπης, τονίζοντας πως αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, “που δεν το πιστεύω”, το μήνυμα θα είναι ότι υπάρχει μόνο δεξιά και σοσιαλδημοκρατία.

Στέλνοντας μήνυμα προς τους νέους που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα, τόνισε ότι “δεν πρέπει αυτή την πατρίδα να τη χαρίσουμε σε κανέναν”, “να μείνουμε να παλέψουμε να αλλάξουμε τα πράγματα”. Επισήμανε ότι η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 60% στα πρώτα 3 χρόνια από το 2010 έως 2013-2014 και ότι η καταστροφή δεν έγινε τους τελευταίους έξι μήνες. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πιστεύει ούτε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε μεσσίες να μας σώσουν και πως εάν κάποιοι ψάχνουν να βρουν στο πρόσωπό του έναν μεσσία, δεν είναι. Είπε ότι κάποιοι 40 χρόνια έσκαψαν έναν λάκκο και τον φόρτωσαν με χρέη και ελλείμματα για τους νέους και για όλους, και καταγγέλλουν τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπόρεσε να βγάλει τον τόπο από αυτόν μέσα σε έξι μήνες. “Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, χρειάζεται να παλέψουμε μαζί, να συγκρουστούμε με κάποια συμφέροντα, με κοινωνική δικαιοσύνη και σχέδιο και αγώνα να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε”.

Στο ερώτημα εάν θα συνεχίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο εάν οι δανειστές στο θέμα του χρέους εμφανιστούν κλειστοί στον διάλογο και δεν δώσουν αυτό που θέλουμε, ο κ. Τσίπρας τόνισε την αισιοδοξία του γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη. Γιατί, όπως είπε, “η μεγάλη περιπέτεια της σύγκρουσης που οδήγησε σε έναν συμβιβασμό έχει δώσει στη φαρέτρα μας μια σειρά επιχειρήματα, έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη”. Παρέπεμψε στην παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο όπου οι μισοί τον επευφημούσαν (η μεγάλη πλειοψηφία των σοσιαλιστών, οι πράσινοι και η αριστερά) και οι μισοί τον αποδοκίμαζαν (το ΕΛΚ, το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Μεϊμαράκης, η κ. Μέρκελ).Επισήμανε ότι αυτό φάνηκε και αργότερα με τη Γαλλία και την Ιταλία που ήταν σύμμαχοι, για να τονίσει πως τώρα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες. Σημείωσε πως “έχουμε δείξει ότι δεν είμαστε μια αντιευρωπαϊκή δύναμη, αλλά θέλουμε σε ένα συμβιβασμό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές”.

Έθεσε δε το ερώτημα εάν σε αυτή την περίπτωση θα είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχει δυνατότερα χαρτιά αν είναι μια κυβέρνηση αδύναμη, εάν ο λαός δεν αξιολογήσει την προσπάθεια σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως θετικό δείγμα γραφής και δεν δώσει ισχυρή εντολή ή εάν δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή εντολή. “Θα είναι καλύτερα αν πάει ο κ. Μεϊμαράκης να διαπραγματευτεί σε περίπτωση που έχουν αρνητική στάση οι εταίροι;”, διερωτήθηκε ρητορικά.

Επισήμανε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου οι άλλες δυνάμεις τραβάνε από την πλευρά τους “και άρα πρέπει να έχουμε δυνάμεις εμείς να τραβάμε”. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος θα είναι στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα, τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αυτό το είχε προτείνει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα, για να προσθέσει πως δεν νομίζει ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο, εξηγώντας ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές όπως, μεταξύ άλλων, για το χρέος, που η ΝΔ το θεωρεί βιώσιμο. Σημείωσε επ’ αυτού ότι την πολιτική για τη διαπραγμάτευση την χαράσσει η κυβέρνηση με βάση την εντολή που έχει πάρει από τον λαό.

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις φιλολαϊκού περιεχομένου που πρόλαβε να πάρει η κυβέρνηση δεδομένης αφενός της διαπραγμάτευσης και αφετέρου των ασφυκτικών συνθηκών εντός των οποίων ανέλαβε η κυβέρνηση. Για το θέμα της ανάπτυξης είπε ότι τώρα που βρισκόμαστε ακόμα μέσα στη χαράδρα πρέπει να σχεδιάσουμε και να έχουμε επιμονή και υπομονή, πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Διαφώνησε ως προς το ότι το πρόβλημα για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η υψηλή φορολογία και το εργασιακό κόστος, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Είπε ότι φτιάχνεται νέος αναπτυξιακός νόμος και μίλησε για την ανάγκη σωστού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα διασφαλίζει σταθερό περιβάλλον ώστε να προσελκύονται επενδύσεις.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για την ηγεσία της Εκκλησίας, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο φωτισμένο, έναν άνθρωπο με διάθεση να συμβάλει στη δύσκολη στιγμή που περνάει σήμερα η χώρα. Είπε ότι χρειάζεται διάλογος ουσιαστικός ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία ώστε να δούμε το μεγάλο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος και της Εκκλησίας και του κράτους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος.