Με κλείσιμο των συνόρων απειλούν Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστη-O Ούγγρος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Κροατία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φράκτη στα σύνορα της χώρας του με την Κροατία για να εμποδίσει την είσοδο των χιλιάδων προσφύγων που αρχίζουν να εγκλωβίζονται στο κροατικό έδαφος.

Η Βουδαπέστη έχει υψώσει συρμάτινο φράκτη κατά μήκος της μεθορίου με την Σερβία σφραγίζοντας τα σύνορά της και αναγκάζοντας τους χιλιάδες των προσφύγων που κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη να στραφούν προς την Κροατία.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός διευκρίνισε στο ραδιόφωνο ότι ο φράκτης θα κατασκευασθεί γρήγορα και θα έχει μήκος 41 χιλιομέτρων για να καλύψει τα τμήματα της μεθορίου που δεν ορίζονται από ποταμό.

“Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα ουγγρο-σερβικά σύνορα”, είπε ο Ορμπάν προσθέτοντας ότι 600 στρατιώτες εργάζονται για την κατασκευή του νέου φράκτη, άλλοι 500 θα προστεθούν σήμερα στο έργο και 700 ακόμη το σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα πλήθη των προσφύγων εξακολουθούν να συρρέουν στην Κροατία, προερχόμενοι από τη Σερβία, περπατώντας μέσα από τα χωράφια γύρω από το ένα από τα επτά συνοριακά περάσματα που οι αρχές του Ζάγκρεμπ έκλεισαν τη νύκτα.

Αργά χθες, η Κροατία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Ομως η ροή συνεχίζεται σήμερα το πρωί καθώς οι πρόσφυγες φθάνουν με λεωφορεία στην σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και, περνώντας μέσα από τα χωράφια, ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων. 

Η Ευρώπη χωρίζεται σε έθνη, στρατόπεδα που κλείνουν τα σύνορά τους και προσπαθούν να κρατήσουν τις προσφυγικές ροές μακριά από τα εδάφη της. Ένταση ανάμεσα σε Κροατία και Σερβία, αυξάνει τα μέτρα καταστολής η Ουγγαρία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ΠΓΔΜ.

Ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να διαφωνεί για το σύστημα ποσοστώσεων που ορίζει την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της, τα καραβάνια εξακολουθούν να καταφθάνουν κατά χιλιάδες μέσω της βαλκανικής οδού συνεχίζοντας ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκινά συνήθως από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Άνθρωποι αποφασισμένοι να μην γυρίζουν πίσω στις εμπόλεμες πατρίδες τους και να προχωρήσουν με κάθε κόστος, ανοίγοντας νέους δρόμους.

Όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της βρήκαν νέο δρόμο μέσω Κροατίας, το νεώτερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον όμως και η Κροατία απειλεί κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία αν άλλοι 8.000 μετανάστες περάσουν στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

“Η Κροατία θα κλείσει τα σύνορα με τη Σερβία αν ξαναδούμε 8.000 μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα μέσα σε μία ημέρα”, είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Όστογις, δεν υπήρχε λόγος για τους μετανάστες που συνεχίζουν να έρχονται να ζητήσουν προστασία καθώς η Κροατία δεν έχει τις δυνατότητες για να τους δεχτεί.

ADVERTISEMENT
 

“Η Κροατία δεν ενδιαφέρεται να γίνει μια χώρα όπου οι μετανάστες θα αναζητήσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται τώρα”, είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, το πρωί της Τετάρτης, περίπου 9.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Κροατία.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα σύνορα Ουγγαρίας- Κροατίας

Εκτός από την περιοχή στα σύνορά με τη Σερβία, η Ουγγαρία αποφάσισε να επεκτείνει την κατάσταση κρίσης που έχει κηρύξει και στα σύνορά της με την Κροατία, λόγω της αυξημένης εισόδου προσφύγων και μεταναστών από εκεί, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

“Τι κάνει η Κροατία; Αντί να παρέχει την πρέπουσα φροντίδα στους μετανάστες και να τους καταγράφει, τους προωθεί προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία”, είπε ο Ούγγρος υπουργός. Ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι το σύστημα που εφαρμόζει το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατέρρευσε μέσα σε μία ημέρα.

Το υπουργείο έχει καλέσει τον πρεσβευτή της Κροατίας στη Βουδαπέστη για να του ζητήσει εξηγήσεις, πρόσθεσε.

Ο Σιγιάρτο κατηγόρησε ακόμη την Κροατία ότι απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν για πολλά χρόνια ακόμη.

Ψηφίζει η βουλή της ΠΓΔΜ για παράταση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης στη χώρα

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρότεινε στη Βουλή της χώρας την ψήφιση πρότασής της σχετικά με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, καθώς έκρινε ότι το πρόβλημα με τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν έχει αμβλυνθεί.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αναμένεται αύριο να ψηφίσει την πρόταση αυτή της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε στις 19 Αυγούστου 2015 κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας (στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα προβλέπει την συμμετοχή του Στρατού της ΠΓΔΜ σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συμμετοχή του Στρατού είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 19 Ιουνίου 2015 μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν περίπου 82.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα από την Ελλάδα. Εικάζεται, ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες δεν καταγράφηκαν.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ (κυρίως από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής), επιβιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία και μεταφέρονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί εντάσεις και επεισόδια στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης στο ύψος της Γευγελής, όταν συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ προσπάθησαν να εμποδίσουν ομάδες προσφύγων να εισέλθουν μαζικά στο έδαφος της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον διογκούμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στο έδαφος της, καθώς οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες και ζητά τη συνδρομή της Ε.Ε.

Η Λετονία αποδέχεται την ποσόστωση για να φιλοξενήσει πρόσφυγες

Η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε σήμερα να αποδεχτεί τον αριθμό των προσφύγων που της είχαν ζητήσει οι Βρυξέλλες να φιλοξενήσει.

Η Λαϊμντότα Στραουγιούμα, η πρωθυπουργός της Λετονίας, ανακοίνωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η κυβέρνηση δέχεται την εγκατάσταση άλλων 526 προσφύγων στη χώρα της, όπως είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Λετονία, μια χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε ήδη δεχτεί να φιλοξενήσει 250 ανθρώπους. Συνολικά, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει προτείνει η Κομισιόν, θα υποδεχτεί 776 αιτούντες άσυλο.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Λετονίας Ραϊμόντς Βεγιόνις κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει με την προτεινόμενη ποσόστωση. Πάντως, τρία από τα 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου διαφώνησαν και καταψήφισαν την πρόταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόφσκις θα μεταφέρει τη θέση της χώρας του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 22 Σεπτεμβρίου. “Είναι σημαντικό να μην μείνει η Λετονία στο περιθώριο αλλά να συμμετάσχει πλήρως (στην εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση) με τους εταίρους της”, είπε ο υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε σήμερα σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.

Οι Σλοβάκοι βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η Σλοβακία, όπως αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υποδεχτεί περίπου 2.300 πρόσφυγες.

ΥΠΕΞ: Παραλήρημα Ούγγρων κατά της Ελλάδας για το προσφυγικό

Για παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της Ελλάδας για τη στάση της στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας ασκώντας κριτική στην πολιτική της Ουγγαρίας ότι η χρήση βίας δεν συνιστά συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας αλλά, κυρίως, την «απαράδεκτη» – σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου» δήλωσε ο κ. Κούτρας.

Συνεχίζοντας την κριτική του σχολίασε ότι «η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επέμεινε δε πως «το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να το επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

 

 

GRAPHIC NEWS
Ζήτησε ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και όχι «αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη». 

Και η Κροατία κινητοποιεί στρατό – φήμες για νεκρό μετανάστη σε επεισόδια