Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Federal Reserve για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ,  Peter Praet σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

 

“Αν κρίνουμε ότι οι αναταράξεις είναι αρκετά ισχυρές και επίμονες ώστε να αποδυναμώσουν το outlook για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε”, δηλώνει ο Praet αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας για να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

“Η Ευρωζώνη είναι σε πολύ διαφορετική κυκλική φάση από την αμερικανική οικονομία”, αναφέρει ο  Praet. “Σε αυτό το πλαίσιο, οι κύκλοι νομισματικής πολιτικής [των δύο κεντρικών τραπεζών] επίσης δεν είναι συγχρονισμένοι. Παρόλαυτα, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας”, αναφέρει.

Οι δηλώσεις του ακολουθούν την απόφαση της Fed την Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια στα ιστορικά τους χαμηλά. Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι “πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις ενδεχομένως να περιορίσουν κάπως την οικονομική δραστηριότητα και αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον”.

Πηγή: Capital.gr