Κάποιες φορές ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με κινηματογραφικό σταρ- αναφέρει o Guardian σε άρθρο του για τις ελληνικές εκλογές- και το ατού του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί παρότι δημοσκοπικά το κόμμα του  βρίσκεται στήθος με στήθος με την Νέα Δημοκρατία και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δύσκολο να προβλεφθεί, θεωρείται η δύναμη που θα φέρει ψηφοφόρους.

Οι κάλπες που στήθηκαν, οι τρίτες αυτό τον χρόνο, δεν έτυχαν ιδιαίτερης δημοτικότητας και έγιναν δεκτές με ελάχιστο ενθουσιασμό. Παρόλα αυτά θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο για την χώρα, της οποίας η μάχη ενάντια στη χρεοκοπία τα πρόσφατα χρόνια έλαβε επικές διαστάσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι προ οκταμήνου αντιμνημονιακοί που κατέλαβαν την εξουσία με σκοπό να εξολοθρεύσουν τις “νεοφιλελεύθερες” πολιτικές που ευθύνονται για τα δεινά της Ελλάδας, είναι πλέον μια άλλη δύναμη. Η κυβερνητική εμπειρία τους άλλαξε. Ακόμα και στα προεκλογικά πόστερ, το πάλε ποτέ φρέσκο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, έχει αλλάξει: Τα μάτια του έχουν ρυτίδες και τα μαλλιά του απέκτησαν τα πρώτα γκρίζα.

“Όλοι ωριμάσαμε. Είναι σαν να πέρασαν χρόνια από την εκλογή μας, ενώ ήταν πριν από μερικούς μήνες. Συνέβησαν πολλά, μεγάλα γεγονότα, που ήταν σχεδόν πολύ δύσκολο για κάποιον να τα δεχθεί”, δήλωσε στον Observer, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.     

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αυτές τις εκλογές, αναφέρει o Guardian. Όμως η “επιβολή” των μέτρων που το κόμμα είχε δεσμευτεί να αντιπαλέψει- περικοπές, αυξήσεις φόρων- οδήγησαν  σε μια ανταρσία κατά του Τσίπρα από μερίδα του κόμματος, με αποτέλεσμα να χαθεί η δεδηλωμένη.

Ζητώντας μια φρέσκια λαϊκή εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας νόμιζε ότι θα διεξήγαγε μια εύκολη βόλτα προς τον θρίαμβο. Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη.

Αντίθετα ήρθε η πτώση της δημοτικότητας του, τη ώρα που οι Έλληνες εμφανίζονται κουρασμένοι και διαμαρτυρόμενοι ότι σύρονται σε μια εκλογική διαδικασία που δεν την ήθελαν.  

Τέλος, όπως αναφέρει το άρθρο, τα συνδικάτα ήδη ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις, καθώς ο χειμώνας αναμένεται από κοινωνικής άποψης να είναι εκρηκτικός.

capital.gr