Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η σύντομη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η επόμενη ημέρα των εκλογών και η συνεργασία των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε μετά από τη συνάντηση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ενώ η σύσταση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. 

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου».

«Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «θα το πετύχουμε πολύ πιο σύντομα», καθώς όπως πρόσθεσε το βασικό είναι να έρθει η σταθερότητα. Τόνισε ότι άμα επιτευχθεί γρήγορα η σταθερότητα και έρθει η ελπίδα στον ελληνικό λαό, τα πράγματα θα είναι πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα περιμένουμε.

Υποδεχόμενος αρχικά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, μετά από 7 μήνες, με τον πρόεδρο των Ανελ να συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα πως ελπίζει να είναι μετά από τέσσερα χρόνια πάλι.

Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΑΝΕΛ μετά τη συνάντηση 

«Ξεκινούν οι διαδικασίες πλέον σχηματισμού κυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Είπε ότι «εντός της ημέρας, απ’ ό,τι φαίνεται, θα ορκιστεί ο πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο ή την Τετάρτη το πρωί θα ανακοινωθεί και η κυβέρνηση» και προσέθεσε ότι «θα είναι μια κυβέρνηση προοδευτική, που θα συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

Ανέφερε, ακόμη, πως ελπίζει «οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του ελληνική λαού για εθνική ομοψυχία, σημειώνοντας πως «εμείς (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), κόμματα από διαφορετικούς χώρους, στην προοδευτική βέβαια κατεύθυνση, το αποδείξαμε- και ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση αυτή, που είναι κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός». Προσέθεσε ότι «είναι η ώρα να πάρουν τις μεγάλες τους αποφάσεις, να διαχωρίσουν ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα κόμματα το χθες. Δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται η κ. Γεννηματά για τον κ. Βενιζέλο. Δεν έχει κανέναν λόγο να έχει στους κόλπους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί είτε στις λίστες Λαγκάρντ, είτε στις λίστες των υποβρυχίων είτε στα άλλα σκάνδαλα».

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ είναι ένα δημοκρατικό κίνημα, «ενσωματώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι η χρυσή ευκαιρία να απομονωθούν τα βαρίδια και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή η κυβέρνηση και να προχωρήσει στο αύριο». Ερωτηθείς εάν βλέπει κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, ανέφερε «η κ. Γεννηματά τον κ. Βενιζέλο μπορεί να τον βάλει στην άκρη, να τον διώξει από το ΠΑΣΟΚ, και από εκεί και πέρα να το συζητήσουμε».

Για το εάν ο ίδιος θα κρατήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ότι αυτά τα αποφασίζει και τα ανακοινώνει ο πρωθυπουργός και πως αυτό το προνόμιο δεν θα του το πάρει κανείς. Σε ερώτηση αν θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπως γράφτηκε, είπε: «Όχι, όχι. Εμείς είχαμε μια άριστη συνεργασία όλον αυτόν τον καιρό και δεν διαπραγματευόμαστε με καρέκλες ή με οφίτσια». «Συνεργαζόμαστε», συμπλήρωσε, «με βάση τη συνεργασία και την αγάπη που είδατε χτες στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ. Είμαστε ένα κίνημα που είμαστε στον χώρο του κέντρου, με ανθρώπους και από την κεντροδεξιά και από την κεντροαριστερά».

Για τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο κ. Σουλτς δυστυχώς ακόμα μια φορά κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Ήταν ο συνομιλητής του κ. Βορίδη, πρώην αρχηγού ενός ακροδεξιού κόμματος, του κ. Γεωργιάδη και των υπόλοιπων υπουργών της ΝΔ που προέρχονται από την ακροδεξιά». «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την ακροδεξιά. Και αυτό να το καταλάβει ο κ. Σουλτς, όπως πρέπει να καταλάβει και ότι ο θεσμός τον οποίο εκπροσωπεί τον υποχρεώνει να σέβεται τις αποφάσεις των λαών», συμπλήρωσε.

Για τις δημοσκοπήσεις

Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για κανέναν στον ελληνικό λαό ότι πρόκειται για μια τεράστια απάτη». Συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι υπάρχει δόλος και πως γι’ αυτό δημόσια ανακοίνωσε από την προηγούμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα των εκλογών «που γνωρίζαμε ότι είχαν οι δημοσκοπικές εταιρείες». Πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες γνώριζαν το 6% της διαφοράς το οποίο μας το διέρρεαν κάποια στελέχη τους αλλά μαζί αποφάσιζαν να το κρύψουν από τον ελληνικό λαό για να τον επηρεάσουν». «Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο. Γιατί η απάτη δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.
Αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας «που θέλει να λέγεται επιστημονικός φορέας», για να επισημάνει ότι «έδινε τους ΑΝΕΛ στο 1,7% την προηγούμενη μέρα, ενώ ήξερε ότι έχουμε περάσει το 3,5% και αυτό διότι εκτελούσε εντολή αυτού που πληρώνει τη δημοσκόπηση».

Σε άλλο ερώτημα, απάντησε ότι «ο κ. Αλαφούζος μέσα από τις εφημερίδες του συνέχεια πέρναγε το μήνυμα ότι οι ΑΝΕΛ δεν είμαστε στη Βουλή. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λοιπόν κατ’ εντολή του φαίνεται ότι προσπαθούσε να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους ότι δεν θα μπούμε στη Βουλή». «Όπως επίσης γνώριζαν», συνέχισε, «ότι η διαφορά είναι πάνω από 6% και προσπαθούσαν με τα αποτελέσματα τα πλαστά που έδιναν εν γνώσει τους να επηρεάσουν την κοινή γνώμη».