«Χρήσιμη και ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη συνάντηση που είχε χθες με τον Aμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

 

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε 90 λεπτά και ξεκίνησε με μία παγωμένη χειραψία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, με τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών να παραμένουν.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά απέκλεισε κάθε πιθανότητα χερσαίας επιχείρησης, υποστηρίζοντας την επιλογή της παροχής βοήθειας προς τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική συμμετοχή, εξετάζουμε τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε όσους είναι στο πεδίο της μάχης, αντιστεκόμενοι και πολεμώντας τους τρομοκράτες και προπαντός το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Πούτιν έπειτα από τη συνάντηση. Πρόσθεσε δε ότι αυτοί που πολεμούσαν το Ι.Κ. και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ήταν ο συριακός στρατός και η κουρδική πολιτοφυλακή. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για επιχείρηση εδάφους, για ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν σ’ αυτήν», ξεκαθάρισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών εξακολουθούν υφίστανται. Σημείωσε πάντως ότι, κατά τη γνώμη του «υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουμε σε κοινά προβλήματα μαζί».

Σε ό,τι αφορά τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πούτιν είπε ότι οι ομιλίες που άκουσε από τους ηγέτες χωρών «ήταν πολύ χρήσιμες» και πως τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν τέθηκαν με ειλικρινή τρόπο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες αφιέρωσαν το πρώτο μισό της 90λεπτης συνάντησής τους στην Ουκρανία και το δεύτερο μισό στη Συρία.

Όπως ανέφερε επίσης Αμερικανός αξιωματούχος, στη συνάντηση διαπιστώθηκε κοινή βούληση εξεύρεσης λύσης για τον πόλεμο στη Συρία, αλλά και διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik