Εγινε γνωστός για την κριτική που άσκησε στην τρόικα

 

Ο Ότμαρ Κάρας, αυστριακός ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται ως υποψήφιος για το ελεγκτικό όργανο του Ευρωκοινοβουλίου για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, λόγω της εμπειρίας του στο παρελθόν με την τρόικα αναφέρει η αυστριακή εφημερία Wirtschafts Blatt. Ο Κάρας τονίζει τη σημασία να υπάρξει καθορισμός των καθηκόντων αυτού του ελεγκτικού οργάνου, καθώς είναι σίγουρο πως για τα μέτρα βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, έλεγχος και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σε ότι αφορά τον νέο ελληνικό πρόγραμμα λέει ότι αυτό είναι οι συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ της νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να συνεχίσει με εντατικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας όμως ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.

«Οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει τώρα να συνεχίσει με εντατικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής -του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα.

Όμως, δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμά τις επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν υποτροπές εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής σταθερότητας, προσθέτει ο κ. Κάρας, ο οποίος, όπως γράφει η εφημερίδα, «λόγω της εμπειρίας του στο παρελθόν με την τρόικα, φέρεται ως υποψήφιος για το ελεγκτικό όργανο του Ευρωκοινοβουλίου για το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα».

Ο ίδιος αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά το ρόλο του στον έλεγχο της εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα και μέσα στον Οκτώβριο η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων θα καταθέσει μία πρόταση, στη βάση της έκθεσης της τρόικας».

Κατά την άποψή του, σημαντικό είναι να υπάρξει ένας καθορισμός των καθηκόντων αυτού του ελεγκτικού οργάνου. Το ποιο πρόσωπο θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι δευτερεύουσας σημασίας, ενώ είναι σίγουρο πως για τα μέτρα βοήθειας σε χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια, έλεγχος και δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως παρατηρεί, υπάρχουν δυστυχώς μαζικές αντιστάσεις από την πλευρά των κρατών-μελών για μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι σταδιακά θα υπάρξει αλλαγή σκέψης και ακριβώς τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες διαπιστώνεται με δραματικό τρόπο στην προσφυγική κρίση, πού οδηγούν η έλλειψη συνεργασίας στην Ευρώπη, οι ξεπερασμένοι μηχανισμοί αποφάσεων και η ενδοκυβερνητική νοοτροπία –αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται έτσι, καταλήγει.

Πηγή: Το Βήμα