Προσφορές από τις Qatar National Bank (QNB) και Fibabanka έχει προσελκύσει η τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Finansbank, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Η QNB με έδρα την Ντόχα του Κατάρ και η τουρκική Fibabanka – καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι δεν έχουν γίνει γνωστοί – υπέβαλαν πριν από δύο εβδομάδες τις προσφορές τους για την Finansbank, αναφέρουν στο πρακτορείο οι ίδιες πηγές.

Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου ότι η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει να αποεπενδύσει ένα μερίδο, έχοντας εγκαταλείψει τα αρχικά της σχέδια να πουλήσει μετοχές της Finansbank μέσω μιας δευτερεύουσας δημόσιας προσφοράς.

Η πώληση των μετοχών είχε επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, υποχρεώνοντας την ελληνική τράπεζα να μειώσει το μερίδιο της από το 99,8% σε λιγότερο από 60% μέχρι το τέλος του έτους.

Η διαδικασία αυτή εγκαταλείφθηκε καθώς η τράπεζα δεν μπόρεσε να τηρήσει τις εσωτερικές της προθεσμίες εν μέσω των μεγάλων απωλειών στην τουρκική αγορά, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του σε όρους δολαρίου κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα των Financial Times, οι προσφορές αποτιμούν την αξία της Finansbank στα 3 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Finansbank σημειώνει άλμα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στον απόηχο του δημοσιεύματος.

Από την 28η Σεπτεμβρίου, όπου δημοσιεύματα έκαναν λόγο για εξέταση πώλησης του 100% της συμμετοχής της ΕΤΕ στο μετοχικό κεφάλαιο  της τουρκικής θυγατρικής της, η μετοχή έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 26%, ενώ σήμερα ξεπέρασε και τα επίπεδα των 4 τουρκικών λιρών, σημειώνοντας άλμα έως και 12,73%.

Πηγή: Capital.gr