Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας της λίστας του Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής. Ο κατάλογος για το 2015 περιλαμβάνει 17 δισεκατομμυριούχους ηλικίας κάτω των 40 ετών, έξι περισσότερους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
 

 
Η πλειοψηφία αυτών των νεαρών τιτάνων (12 από τους 17) δημιούργησε την προσωπική της περιουσίας από τον τεχνολογικό χώρο και αυτά τα ψηφιακά αστέρια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των νεοεισερχομένων στη λίστα, τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.
Εφέτος ήταν πιο δύσκολο από ποτέ να ενταχθεί κανείς στο διάσημο κατάλογο. Η τιμή του «εισιτηρίου» για εφέτος ξεκινούσε από τα 1,7 δισ. δολάρια, η υψηλότερη τα τελευταία 34 χρόνια που το Forbes παρακολουθεί και καταγράφει τον αμερικανικό πλούτο, γεγονός που εμπόδισε 145 δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ να δουν το όνομά τους στη λίστα.
 
Όσον αφορά στους «νέους» της παρέας, την πρώτη θέση κατέχει ο Μάρκ Ζάκερμπεργκμε προσωπική περιουσία που ανέρχεται στα 40,3 δισ. δολάρια. 
 
Ο ηλικίας 31 ετών ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook μόνο την περασμένη χρονιά είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται κατά 6,3 δισ. δολάρια, γεγονός που τον εκτόξευσε στην πρώτη δεκάδα της λίστας. Οι δύο συνιδρυτές του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, Ντάστιν Μόσκογουιτς (31 ετών) και Σον Πάρκερ (35 ετών) μπορεί να έχουν μείνει πολύ πίσω οικονομικά σε σχέση με τον πρώην συμφοιτητή τους στο Χάρβαρντ αλλά είναι επίσης μέλη του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Ο μεν πρώτος ίδρυσε την εταιρεία λογισμικού Asana το 2008 και μέχρι σήμερα η περιουσία του έχει φτάσει τα 8,4 δισ. δολάρια, ενώ ο Πάρκερ, που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Facebook, αξιοποιεί τα 2,5 δισ. δολάρια που διαθέτει σε φιλανθρωπίες και όχι μόνο.
 
Οι ιδρυτές της ανταγωνιστικής του Facebook ηλεκτρονικής εφαρμογής Snapchat, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν ανταλλάσσοντας μηνύματα  φωτογραφίας,Έβαν Σπήγκελ και Μπόμπι Μέρφι, έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να αποταμιεύσουν 2,1 και 1,8 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Ο 25χρονος Σπήγκελ- ο μικρότερος δισεκατομμυριούχος της λίστας του Forbes- και ο 27χρονος Μέρφι είχαν δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή τους στο περιοδικό ότι δημιούργησαν τη δημοφιλή εφαρμογή το 2011, όταν φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς και συνεπώς έπρεπε να φτιάξουν κάτι που να είναι. Το Snapchat έχει εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στο 60% των smartphones που ανήκουν σε άτομα από 13 έως 34 ετών.
 
Ένας άλλος νεαρός άνδρας που αξιοποίησε τους διαρκώς μεταβαλλόμενους τρόπους επικοινωνίας και πλούτισε είναι Ιαν Κουμ, ιδρυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής γραπτών μηνυμάτων WhatsApp. Ο ουκρανός στην καταγωγή Κουμ βρέθηκε μετανάστης στις ΗΠΑ με τη μητέρα του και για να επιβιώσει εργαζόταν ως καθαριστής. Σήμερα η περιουσία του ανέρχεται σε 7,7 δισ. δολάρια και ζει το «αμερικάνικο όνειρό» του.
 
Από 3,3 δισ. δολάρια ο καθένας διαθέτουν στην τράπεζα οι ιδρυτές της Airbnb, της ιστοσελίδας ενοικίασης καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία που δημιούργησαν το 2008 οι Νέιθαν Μπλετσάρτσικ (32 ετων), Μπράιαν Τσέσκι (34 ετών) και Τζο Γκέμπια(34 ετών) αξίζει σήμερα 25 δισ. δολάρια, περισσότερο και από ξενοδοχειακούς κολοσσούς όπως η Hilton, η Marriott ή Starwood.
Ο Τράβις Καλάνικ είναι ένας άλλος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της τεχνολογίας. Η επιτυχία της Uber, διπλασίασε την καθαρή αξία της περιουσίας του 39 ετών σήμερα Καλάνικ από τρία σε έξι δισεκατομμύρια μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
 
Οι υπόλοιποι 13 από τους 17 δισεκατομμυριούχοι κάτω των 40 ετών είναι αυτοδημιούργητοι. Η Ελίζαμπεθ Χολμς είναι η νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα επιχειρηματίας στον κόσμο. Η ηλικίας 31 ετών Χολμς δημιούργησε τη Theranos, μια εταιρεία που διενεργεί αιματολογικούς ελέγχους και έχει σήμερα 4,5 δισ. δολάρια περιουσία. Επίσης, τέσσερις από τους 17 είναι κληρονόμοι διάσημων και πλούσιων οικογενειών, όπως τα οι Αλεχάντρο (38 ετών), Αντρές (37 ετών) και Χούλιο Μάριο (30 ετών) Σάντος Ντομίνγκο. Κληρονόμησαν μετοχές του χαρτοφυλακίου του αποθανόντος κολομβιανού δισεκατομμυριούχου Χούλιο Μάριο Σάντος Ντομίνγκο, που κατείχε μεταξύ άλλων μερίδιο15% των μετοχών της ζυθοποιίας SABMiller.
 
Για την ιστορία, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, κατέκτησε για 22η συνεχή χρονιά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στην Αμερική με προσωπική περιουσία ύψους 76 δισ. δολαρίων.
 
Πηγή: Το Βήμα