Εντός του μηνός θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος απάντησε στον αρχηγό της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, ασκώντας έντονη κριτική για τη στάση του κόμματός του στο θέμα.

«Εμείς καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, χαρτιά έτοιμα, τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έβαζαν την υπογραφή τους. Γιατί άραγε;» ανέφερε ο κ. Παππάς και απάντησε εκφράζοντας την απορία του για τα όσα ο πρόεδρος της ΝΔ του καταλόγισε περί του χειρισμού του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Ολοκληρώνεται η διαβούλευση. Αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα με το στόμα ανοιχτό για την κριτική του προέδρου της ΝΔ» είπε, για να ατιολογήσει ότι τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη της ΝΔ μάς κατηγορούσαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε ποτέ να έρθει. Όπως είπε ο κ. Παππάς, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε κάπου ότι «δεν είναι νομοσχέδιο, είναι κάποιες ιδέες», κι άλλο στέλεχος της ΝΔ διατεινόταν ότι «δεν χρειάζονται άδειες διότι είμαστε στην ψηφιακή εποχή», για να προσθέσει: «Τώρα μας λένε ότι δεν το φέρνουμε για να εκβιάζουμε – λέει – τα κανάλια για να μας μεταχειρίζονται προνομιακά».

«Χαίρομαι γιατί η απορία μου θα λυθεί σύντομα. Διότι το νομοσχέδιο μέσα στο μήνα θα έρθει και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του» ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Επικρατείας.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, θα εμπεριέχεται και η σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία με βάση τον νόμο της ίδρυσής της, γίνεται και πάροχος ψηφιακού δικτύου, «οπότε θα περάσουμε σε μια εποχή όπου θα παύσει το καθεστώς του ιδιωτικού μονοπωλίου».

Ακόμη, το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, θα συγκροτεί το Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνιακής Πολιτικής «για να μπορέσουμε με συντονισμένο τρόπο να αξιοποιήσουμε τι δυνατότητες της Πολιτείας για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας διεθνώς», όπως είπε ο κ. Παππάς, και θα ιδρύει Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η σύσταση Μητρώου Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης, έτσι ώστε «να διαμορφώσουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία αυτού του χώρου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ασυδοσία και τις αρρύθμιστες εργασιακές σχέσεις και να συμβάλλουμε στην τακτοποίησή του». 

Την θέση ότι η ΝΔ βρίσκεται πλέον σε στρατηγικό αδιέξοδο, διατύπωσε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι από την τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αναδείχθηκε το ότι «έχουμε από τη μια δυνάμεις που έχουν ένα σαφή προσανατολισμό και κάνουν ιστορικού τύπου επιλογές, και από την άλλη μια αντιπολίτευση η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, διότι από το 2012 και μετά επιχείρησε να ενδυθεί το μανδύα του ευρωπαϊκού κόμματος».

«Τελείωσε αυτό το στοίχημα. Λέγανε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη είναι οι πολιτικές που αυτοί εφαρμόζουν. Εμείς δείξαμε ότι μέσα σε δυσμενείς συσχετισμούς καταφέραμε να βελτιώσουμε τη συμφωνία – αυτό ποτέ δεν θα ακουστεί από στέλεχος της ΝΔ, διότι θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Διότι με όρους ιστορικής αποτίμησης, έχει αποφανθεί ο ελληνικός λαός για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Καλείστε λοιπόν να επαναπροσδιορίσετε το ρόλο σας στη νέα ιστορική περίοδο», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Η συζήτηση έχει και ένα ορφανό. Το νεοφιλελευθερισμό», συνέχισε ο κ Παππάς και πρόσθεσε: «Μας ενημέρωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ότι δεν είναι νεοφιλελεύθεροι. Θα περιμένουμε και την εξέλιξη στο εσωτερικό σας, την διεξαγωγή της συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ, όχι με κακεντρέχεια αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον, για το ποια θα είναι η τοποθέτηση της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Τώρα λοιπόν το ερώτημα δεν είναι “μέσα ή έξω από την Ευρώπη”. Έχει αποφανθεί ο λαός γι’ αυτό. Με αυτό το ερώτημα πορευτήκατε».

Η παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα της ΝΔ – ο κ. Παππάς ωστόσο επέμεινε: «Μην μιλάτε για τα μέτρα. Δεν θα ξεχάσει ο ελληνικός λαός ότι μας καλούσατε να υπογράψουμε τρισχειρότερα! Σας το λέμε να το γνωρίζετε. Θα το επαναλαμβάνουμε κάθε στιγμή. Κάθε στιγμή! Θα το θυμάται ο ελληνικός λαός, ότι όταν δίναμε τη μάχη, μας λέγατε να υπογράψουμε μέτρα 20 δισ. παραπάνω και 4% μεγαλύτερα πλεονάσματα!»,

«Το ερώτημα της νέας περιόδου είναι «ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη», κύριοι της ΝΔ», είπε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας και συνέχισε: «Πρέπει να απαντήσετε. Η Ελλάδα της οικονομικής καχεξίας; Διαπραγματευόμαστε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Ποια θα είναι η θέση σας; Σε ποια Ευρώπη; Διότι έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση στην Ευρώπη, και για τις πολιτικές και για τις συνθήκες. Περιμένουμε η ΝΔ να τοποθετηθεί. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα πάτε με τις κεκτημένες σας ταχύτητες! Ο ελληνικός λαός δεν ξεχάσει τη στιγμή που Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και χειροκροτούνταν από τους σοσιαλιστές, την αριστερά και τους πρασίνους, και τα δικά σας τα πολιτικά αδέλφια τον λοιδωρούσαν και τον αποδοκίμαζαν».

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι όλες οι πτέρυγες του κοινοβουλίου βρίσκονται ενώπιον ιστορικών επιλογών και πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξάνει το εκτόπισμα της χώρας στο εξωτερικό, να δίνει κερδοφόρες μάχες και να κάνει και νέες επιλογές στις δύσκολες στιγμές