«Οι Έλληνες είναι μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος» ανέφερε σε συνέντευξη που θα προβληθεί σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο «ισχυρός» άντρας της γερμανικής οικονομίας. 

Στην εν λόγω συνέντευξη, που έγινε στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους έξι μήνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλάει για όλους και για όλα. Στο «στόχαστρο» μπήκαν και οι ανεφάρμοστες προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα.  «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε έκπληξη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία. 

Μάλιστα, τόνισε ότι το τελευταίο εξάμηνο της διακυβέρνησής του ο Αντώνης Σαμαράς είχε γίνει πολύ διστακτικός. Ο ίδιος, όπως τονίζει, είχε εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις συναντήσεις τους, την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Του είχε επισημάνει παράλληλα ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα ότι αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε τονίζει –χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- ότι οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός αλλά πως η «Ελλάδα δεν είναι κράτος».

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε» είπε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ . «Όταν ένας λαός εκλέξει μια κυβέρνηση τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί η χώρα» τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επιθέσεις Ελλήνων πολιτικών δεν τον έθιξαν προσωπικά αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία.