Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της άξιες και αρχές- Συνάντηση των δυο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και δεν θα την εγκαταλείψει όσον αφορά το προσφυγικό, έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις» είπε. 

Την ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την αλλαγή της επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Μαξίμου. «Η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον πρόεδρος της Γαλλίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρος της Γαλλίας.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ‘Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία’. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της άξιες και αρχές, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης».

«Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας, ο γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «κοινή προσέγγιση για το ποια θα πρέπει να είναι η κοινή μαρτυρία των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη. 

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί έχουμε κοινές άξιες» υπογράμμισε. 

«Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Για το προσφυγικό είπε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ… Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια» παρατήρησε. 

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα είναι δημοκρατία, ανάπτυξη… Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι’ αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων» παρατήρησε. 

«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με περίπου 40 θύματα, παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι» κατέληξε ο κ. Ολάντ με αφορμή τροχαίο δυστύχημα στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Oλόκληρες οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσουά Ολάντ έχεουν ως εξής:

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ:Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη, μια επίσημη επίσκεψη  που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Σας άκουσα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπατε μια φράση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα. Θέλω να πω ότι στις μέρες μας αυτή η δημιουργική συνεργασία παίρνει και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, χαρακτήρα που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλλημα και σε ένα σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις δυτικές της αξίες και αρχές και γι αυτό πιστεύω ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν την ενωμένη Ευρώπη των αξιών ,την Ευρώπη που θα επιστρέψει στην κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία ,όλες αυτές οι δυνάμεις, είτε βρίσκονται σε επίπεδο κυβερνητικό είτε σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων πρέπει να δώσουν έναν κοινό αγώνα. Και μ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το μήνυμα της παρουσίας σας εδώ σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουμε από κοινού αυτό τον δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές, για τις επόμενες γενιές που δικαιούνται να ζήσουν σε μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα .

Φ.ΟΛΑΝΤ:Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, καταρχάς να πω ότι με συγκίνησε η υποδοχή που μου επιφυλάχτηκε εδώ στην Ελλάδα και που δείχνει τον σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο λαούς μας, την κοινή προσέγγιση που έχουμε για το τι θα πρέπει να είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη  και τις κοινές αγνές αξίες που πρέπει να προωθήσουμε.

 Κύριε Πρωθυπουργέ αγαπητέ Αλέξη, η παρουσία μου σήμερα εδώ είναι η μαρτυρία των κοινών μας αξιών, των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και χρειαζόταν πολύ θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναδιαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες. Και μετά από την ιδιαίτερα κρίσιμη φάση η οποία ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει.

Επίσης,  έχουμε και το θέμα της  ροής των προσφύγων. Στους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά, αλλά πρέπει την ίδια ώρα να δείξουμε και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους και βεβαίως να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία, δεν θα την αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της  το θέμα των προσφύγων. Είναι θέμα υποδοχής, ανθρωπιάς αλλά και θέμα ασφάλειας. Τέλος θέλω να πω ότι ήρθα εδώ με Γάλλους επιχειρηματίες, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια, χρειάζονται και πράξεις και είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στην ανάπτυξη. Και εκτός από την δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν  μπορεί να είναι μόνο μία αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Η Ευρώπη είναι κοινές αξίες είναι Δημοκρατία, είναι ανάπτυξη. Και αυτές τις ιδέες θέλουμε να προωθήσουμε, αυτή την Ευρώπη θέλουμε. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Πήρε αυτή την απόφαση για να μπει σε μία κοινότητα αξιών. Υπενθυμίζω εξάλλου ότι  την πρώτη φορά που η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα να προσχωρήσει στην τότε Κοινή Αγορά ήταν το 1963 κατά τη  διάρκεια της εδώ επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ .

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:
 

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

 

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ομιλία του γάλλου Προέδρου στη Βουλή στις 12:15
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12:15), καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Μαξίμου – Ολάντ σε Τσίπρα: Η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα