Σε περίπτωση που συμμετάσχει το ΔΝΤ και οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης 

 

Υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να μην χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος στήριξης, σε περίπτωση που συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ. Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο Christopher Frankel, οικονομικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), σε συνέντευξή του στο γαλλικό έντυπο «L’Agefi».
 

Σύμφωνα με τον κ. Frankel «το πρόγραμμα μπορεί να είναι μικρότερο από τα 86 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και από τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τελικά οι ελληνικές τράπεζες. Για φέτος η συνολική χρηματοδότηση από το ESM φθάνει στα 29 δισ. ευρώ, ενώ για το επόμενο έτος στα 29 δισ. ευρώ. Και οι δύο αυτοί αριθμοί «δείχνουν» ότι θα υπάρξει συμμετοχή και του ΔΝΤ».

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς έχει τεράστια εμπειρία στην εφαρμογή αυτού του είδους των προγραμμάτων, ενώ αποτελεί επιθυμία και ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικώς το Ταμείο θα συμμετάσχει, ενώ τόνισε ότι από απόψεως κόστους για τον ίδιο τον ESM δεν έχει σημασία, με δεδομένο ότι το ύψος των δανείων που θα κληθεί να δώσει το ΔΝΤ δεν θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ στην τριετία.

Πηγή:  newmoney.gr