Με συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Συνιδρυτές ο δήμος Νίκαιας και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με την ουσιαστική συμβολή της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

 

Ο μορφολογικός και λειτουργικός σχεδιασμός του Μουσείου έγινε από τον Τάκη Μιχαλόπουλο, συγγραφέα αρχιτέκτονα, και την ευθύνη της ιστορικής ταυτότητας και οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού έχει η ΕΔΙΑ.

Στο Μουσείο, με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό αλλά και με αντικείμενα της εποχής 1940-1944, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική ταυτότητα της περιόδου και να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να προσεγγίσουν τα ιστορικά γεγονότα με την διαύγεια και την αμεροληψία που απαιτεί η ιστορική αναδρομή, αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση που τροφοδοτεί η ανθρώπινη θυσία.

 

Αυτή η ανθρώπινη θυσία, η προσφορά της ζωής στην υπόθεση της Ελευθερίας του λαού μας, των ανώνυμων και επώνυμων Ελλήνων, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο απλώθηκαν τα ιστορικά δρώμενα της εποχής της Εθνικής Αντίστασης, με κύριο κορμό το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, την περίοδο 1940-1944.

Το φωτογραφικό υλικό και πολλά από τα εκτιθέμενα αντικείμενα, όπως η Σημαία του 34ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, το κουκλοθέατρο του Βουνού, η στολή και η εξάρτηση του Ελασίτη αντάρτη  παραχωρήθηκαν από την ΕΔΙΑ. Στρατιωτικό υλικό παραχωρηθέν από το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας αναδεικνύει τα πενιχρά μέσα με τα οποία πολέμησαν τον πάνοπλο κατακτητή οι Έλληνες.

Ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Υπηρετώντας την ιδέα που θέλει κάθε πόλη να σέβεται την ιστορία της και να την αναδεικνύει, προχωρήσαμε μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά στην ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Η επιλογή του χώρου  δεν ήταν τυχαία. Θελήσαμε το Μουσείο να εγκατασταθεί στην περιοχή του Αϊ Γιώργη, στην οδό Τσαλδάρη, προκειμένου να αναστήσουμε το ιστορικό κέντρο της Νίκαιας. Το Μουσείο θα συνδέεται με το Μπλόκο της Κοκκινιάς αλλά και με τη Δημοτική Πινακοθήκη που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο δρόμο. Στόχος μας είναι και οι τρεις χώροι να λειτουργούν ως ένα ενιαίο ιστορικό και πολιτισμικό σύμπλεγμα».

 

Η δημοτική αρχή – η οποία βράβευσε με τιμητική πλακέτα τον Τάκη Μιχαλόπουλο και τον  Βαρδή Βαρδινογιάννη, επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΙΑ, για την ουσιαστική συμβολή τους στην ίδρυση του Μουσείου – σε λίγες ημέρες θα προχωρήσει και στην ίδρυση δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ στα σχέδιά της είναι και η λειτουργία Μουσείου Μικρασιατικής Ιστορίας σε χώρο των παλιών προσφυγικών στη Νίκαια.

Πληροφορίες
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Π. Τσαλδάρη  185-187, τηλ. 210 4934838.
Το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά 10.00- 12.00.

naftemporiki.gr