Το ζήτημα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί το σημείο – κλειδί για την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των παλαιότερων δανείων της Ελλάδας, όπως ακριβώς συνέβη και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ο Ράις διαβεβαίωσε εν συνεχεία, ότι η συνεργασία Ελλάδας – Ταμείου είναι καλή και διευκρίνισε ότι τα στελέχη του ΔΝΤσυμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής, έως ότου δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, προκειμένου να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Σχετικά με το ουκρανικό χρέος, ο Ράις κάλεσε την Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανείου των 3 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει αρνηθεί να συμπεριληφθεί το επίμαχο δάνειο στα υπό αναδιάρθρωση χρέη του Κιέβου. 

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ