Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο εξέτασε το ποσοστό που θα έχει το Δημόσιο και οι ιδιώτες στις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι επήλθε συμβιβαστική λύση ώστε η αναλογία να είναι 70% CoCo’s και 30% κοινές μετοχές ή 75% – 25%.

 

Είναι η αναλογία κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου το οποίο δεν θα καλυφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές αλλά από το κράτος.

Ετσι, οι τράπεζες και η αγορά περιμένουν με αγωνία την υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί τη Δευτέρα και ουσιαστικά θα ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η θέση του δημοσίου και ποια των ιδιωτών στο νέο τραπεζικό τοπίο. Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς οι ιδιώτες επενδυτές περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να τοποθετηθούν και να καλύψουν τα 4,4 δις ευρώ το ευνοϊκού σεναρίου και να διατηρηθούν οι τράπεζες ιδιωτικές.

Πηγή: imerisia.gr