Στα χέρια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) βρίσκονται τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν οι δύο εποπτικοί μηχανισμοί φανούν γενναιόδωροι με τις ελληνικές τράπεζας, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για τις τράπεζες από την εφαρμογή των capital plans.

 

Εάν ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός βελτιώσει τις παραδοχές που έλαβε υπόψη του στο δυσμενές σενάριο σε ό,τι αφορά τα προ προβλέψεων κέρδη των τραπεζών στο 9μηνο και την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων, αναπόφευκτα θα υπάρξει όφελος για εγχώριες τράπεζες. Επίσης ο SSM θα αποφανθεί για τη δυνατότητα πρόσθετης αναγνώρισης προσωρινών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, λόγω της αύξησης του Common Equity Tier I από την τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση. Και βεβαίως ζητούμενο αποτελεί εάν αυξήσει το όριο των εσόδων από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης πως θα αντιμετωπίσει κάποιες συναλλαγές που έχουν προχωρήσει σημαντικά και βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους. Από τη βελτίωση των παραπάνω παραδοχών, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες μπορεί να μειωθούν μεταξύ 3,5 και 3,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έως την Κυριακή θα γνωρίζουν τις αποφάσεις του SSM και της DG Comp, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, φαίνονται διατεθειμένες να χαλαρώσουν ελαφρώς τα κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες θα μειωθεί, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κι ενώ οι τράπεζες περιμένουν με αγωνία την του SSM, στελέχη των τραπεζικών ιδρυμάτων «αλωνίζουν» Ευρώπη και ΗΠΑ, πραγματοποιώντας μπαράζ επαφές με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Βασικός στόχος των τραπεζιτών είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εισφέρει λιγότερα κεφάλαια. Αυτό που επιδιώκουν οι τράπεζες είναι να καλύψουν το βασικό σενάριο και ένα μέρος του δυσμενούς. 

Για τη  Eurobank και την Alpha, αυτό είναι πιο εύκολο σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα. Σε ό,τι αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, επικρατεί αισιοδοξία, μετά και την συγκέντρωση 592 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά προς τους ομολογιούχους, ότι θα καλυφθεί και σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο. Για την Εθνική Τράπεζα, κλειδί παραμένει τι θα γίνει με την πώληση της Finansbank, με τη διοίκηση της πάντως  να προχωρά στην ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να υπολογίζει προς το παρόν ότι ο SSM θα συνυπολογίσει την πώληση της τουρκικής θυγατρικής στο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Να σημειωθεί πως εάν ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός προχωρημένη τη συναλλαγή για την πώληση της Fiansbank, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνική θα μειώνονταν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: Sofokleousin.gr – A. Kάτζου