Δημοσκοπική άνοδο σημειώνει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εν μέσω της έντασης ανάμεσα στα κυβερνώντα κόμματα της χώρας σχετικά με τους τρόπους χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

 

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag εμφανίζει τη στήριξη προς το AfD στο 9%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και στο ίδιο ποσοστό με το Αριστερό Κόμμα, το οποίο έχασε μία ποσοστιαία μονάδα.

Στην ανατολική Γερμανία, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει βίαιες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών, το ποσοστό αποδοχής του AfD είναι ιδιαίτερα υψηλό, στο 14%, και ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ανατολικογερμανών ανδρών, στο 18%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.442 ψηφοφόρων από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα (26%), ενώ η συντηρητική CDU της Μέρκελ παρέμεινε στο 36%.

Οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι και το φιλο-επιχειρηματικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών παρέμειναν στο 10% και 4% αντίστοιχα.

Το AfD έχει υιοθετήσει μία σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και επωφελείται από την πολιτική της “ανοιχτής πόρτας” της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία και της έχει στοιχίσει δημοσκοπικά, την ώρα που η χώρα προβληματίζεται για το πώς θα αντεπεξέλθει στην εισροή ενός εκατομυρρίου προσφύγων αυτή τη χρονιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ