Κομβικό σημείο τα κόκκινα δάνεια. Οι Θεσμοί αναμένουν την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων. Στόχος η έγκριση της εκταμίευσης από τον ESM

 

Αισιόδοξος για συμφωνία εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ καθώς όπως επεσήμανε η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να λάβει τα δυο δισ και έπειτα τα 10 δισ ευρώ για τις τράπεζες. Προς το παρόν, είπε ο Ντέισελμπλουμ, οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και το Eurogroup συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων. Ανέφερε επίσης ότι οι θεσμοί αναμένουν τις ελληνικές προτάσεις και εκτίμησε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει επέλθει συμφωνία.

Εξάλλου, το κομβικό ζήτημα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης είναι η διαχείριση και μείωση τωνκόκκινων δανείων, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τα NPLs να αυξάνονται συνεχώς».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες έφτασαν σε οριακό επίπεδο το περασμένο καλοκαίρι, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως «ήταν μεγάλης διάρκειας και δύσκολες κα πλέον κοιτώντας πίσω μπορώ να πως ότι υπήρχε και πιο εύκολος τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία».

Από την άλλη πλευρά, ο ισχυρός άντρας του Eurogroup σημείωσε πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλα τα κράτη πλην της Ελλάδας, όπου θα παραμείνουν αρκετά προβλήματα ακόμα και τα επόμενα χρόνια. Όμως, όπως ανέφερε, υπάρχει ετοιμότητα ώστε να υπάρξει σωστή διαχείριση.

Αναφορικά με το θέμα των τραπεζών, τόνισε ότι τα αποτελέσματα των stress tests ήταν καλύτερα απ’ ότι ο ίδιος εκτιμούσε πριν από μερικούς μήνες, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως θετική είδηση για τις ελληνικές τράπεζες και προέβλεψε ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «βρουν» είτε το σύνολο είτε το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται από ιδιώτες επενδυτές.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα των πλειστηριασμών. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διώξουμε τον κόσμο από τα σπίτια του, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγή: Sofokleousin.gr