Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια των Ευρωπαίων, ύψους 3 δισ., αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 

“Οι δύο πλευρές, όπως έχει συμφωνηθεί και με άμεση επίδραση, θα ενισχύσουν την ενεργή συνεργασία τους για τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, εμποδίζοντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των καθιερωμένων διμερών όρων επανεισδοχής και επαναπροωθώντας άμεσα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσής τους”, αναφέρει το προσχέδιο.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα λάβει οικονομική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στα εδάφη της. Το ποσό ενδέχεται να αναδιαμορφωθεί αργότερα αναλόγως των εξελίξεων, επισημαίνεται επίσης στο ίδιο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, πρόκειται να ανοίξει τον Δεκέμβριο τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, οι οποίες διαδραματίζονται με αργό ρυθμό από το 2005, καθώς και να προετοιμάσει και άλλα κεφάλαια για συζήτηση τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους

Τέλος, η ΕΕ έχει σκοπό να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν στην έκδοση βίζας για όποιον Τούρκο πολίτη θέλει να επισκεφτεί την Ευρώπη, τον Οκτώβριο του 2016, εφόσον η Άγκυρα εφαρμόσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εξειδικευθούν σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters