Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στους New York Times

Ως ”λάθος φάρμακο” για την επίλυση της κρίσης χαρακτήρισε την ”συνταγή” της λιτότητας ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του στους New York Times, χαρακτηρίζοντας τις Βρυξέλλες ”βασίλειο της γραφειοκρατίας” και εκφράζοντας, παράλληλα τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε επίσκεψή του στην Αθήνα δέκα ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Jim Yardley συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει επιλυθεί και ότι η «συνταγή» της λιτότητας αποδείχθηκε το λάθος φάρμακο.

Την ίδια στιγμη, όπως αναφέρει το άρθρο, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στις πολιτικές Βερολίνου και Βρυξελλών, επισημαίνοντας πως αποτελούν έναν «ζουρλομανδύα» και διερωτήθηκε γιατί η οικονομική ανάκαμψη ήρθε πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη.

«Νομίζω δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος σου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

«Είδαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η δουλειά πλέον του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να εφαρμόσει αυτό που θεωρεί λάθος φάρμακο, ελπίζοντας ότι η χώρα του δεν θα εκραγεί, ενώ θα την κάνει πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές και στη συνέχεια να προσπαθήσει να «ανακτήσει την εθνική κυριαρχία». 

Στην συνομιλία του με τον Jim Yardley, o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ακόμα θεωρεί τον εαυτό του ευρωπαϊστή και ότι ενθαρρύνεται από την άνοδο τωναριστερών κομμάτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της», σημείωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες το βασίλειο της γραφειοκρατίας, ένα μέρος όπου υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και όπου οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

«Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος για το μέλλον», υπογράμμισε.

Τσίπρας στους New York Times: “Είμαι πολύ προβληματισμένος”