Τι ζητούν τα funds από την κυβέρνηση για να βάλουν νέο χρήμα στη χώρα

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Περισσότερα δείγματα γραφής της κυβέρνησης πως προχωρά προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων περιμένουν να δουν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές για να αρχίσουν να χτίζουν θέσεις στην ελληνική αγορά. Ακόμα και εάν αυτό σημαίνει πως μπορεί να χάσουν το πρώτο σκέλος της ανόδου που ενδέχεται να αρχίσει να σημειώνει το χρηματιστήριο και οι ελληνικές αξίες εν γένει υπό το θετικό σενάριο για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτά για όσους δεν είναι τοποθετημένοι καθώς οι μεγάλοι θεσμικοί που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών παρά το γεγονός ότι έχασαν σημαντικότατα κεφάλαια από τις προηγούμενες επενδύσεις τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο περιθώριο του 17ου ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που έγινε τη Δευτέρα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Όπως όμως και ότι υπάρχει εντονότατος εκνευρισμός μεταξύ των ξένων αυτών που μπήκαν στην ελληνική αγορά τα προηγούμενα χρόνια με την σημερινή κυβέρνηση διότι, όπως εξηγεί τραπεζίτης, την χρεώνουν με την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ελληνική οικονομία φέτος και όχι με την διαφαινόμενη δυνατότητα ανάκαμψής της. “Ας περιμένουμε να δούμε λίγο ακόμα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση” δείχνουν να λένε, εξηγούν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας όμως πως υπάρχει η αίσθηση πως “το τραίνο εχει αρχίσει και πάλι να κινείται”.

Ικανοποίηση πάντως επικράτησε για τις διαβεβαιώσεις που παρείχε το κουαρτέτο στους επενδυτές που παρέστησαν στο forum πως το ελληνικό χρέος θα ελαφρυνθεί εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση. Ειδικότερα οι εκπρόσωποι των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, Ράσμους Ρέφερ της EKT και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, εμφανίστηκαν θετικοί για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχτεί στην Ελλάδα, αν και ξεκαθάρισαν .ότι παραμένουν ακόμα σημαντικές ανοιχτές προκλήσεις. Διαβεβαίωσαν δε το ακροατήριο πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι τα όποια προβλήματα θα καταστεί δυνατόν να επιλυθούν και πως αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιανουαρίου, θα ανοίξει η συζήτηση και για το ζήτημα της διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο forum με ηχογραφημένο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα ενώ ομοίως έπραξε και ο υπουργός οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Θετικός υπό προϋποθέσεις εμφανίστηκε ο εκ των μεγαλομετόχων πλέον των ελληνικών τραπεζών John Paulson ο οποίος τόνισε πως “έχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται”.

“Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Συνέχεια της σταθερότητας στο πολιτικό μέτωπο θα ενσταλάξει εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη” υπογράμμισε ο John Paulson, που συμμετείχε στο 17ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum μαζί με τους Wilbur Ross της WL Ross & Co., William Vrattos της York Capital Management, Γιώργο Λογοθέτη του Libra Group και πολλούς άλλους.

Μεταξύ αυτών και ο John Calamos, της Calamos Investments ο οποίος σημείωσε ότι η “ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλά σημαντικά δομικά στοιχεία για να κάνουν τη χώρα έναν τόπο όπου οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές θα μπορούν να βρουν την επιτυχία. Η αναζωπύρωση της προσοχής στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, η δημιουργία επιχειρήσεων και η αύξηση της απασχόλησης είναι ουσιώδους σημασίας”. 

Ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και CEO του Libra Group, τόνισε πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών “αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ενδεχομένων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τους τους τροχούς του εμπορίου να ξεκινήσουν να γυρίζουν και πάλι”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Dean Metropoulos, CEO της Dean Metropoulos & Co, ο οποίος παρομοίασε τη χώρα με το Ισραήλ λέγοντας πως “η Ελλάδα, όπως και μια άλλη μικρή αλλά πολυμήχανη χώρα – το Ισραήλ-, είναι ένας τόπος επιχειρηματιών και με μορφωμένο πληθυσμό. Επίσης έχει μερικά πλεονεκτήματα από τη φύση της που μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και παραγωγής πλούτου. Ανάμεσά τους είναι ο τουρισμός, η ενέργεια και ο αγροτικός τομέας. Ακόμη λόγω του μορφωμένου και νεανικού πληθυσμού μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία και να γίνει μέρος ενός διεθνούς δικτύου”. 

Σύμφωνα με τον Dean Metropoulos, αυτό που η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από το μοντέλο του Ισραήλ, είναι πως “αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να δημιουργηθούν σε ένα περιβάλλον φιλικό για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις – ένα περιβάλλον όπου η διαφάνεια και ένα δυτικό νομικό μοντέλο θα τραβήξει τους επενδυτές που θα αναλογίζονται τα κέρδη από αυτές τις ευκαιρίες χωρίς να φοβούνται από την πολιτική αστάθεια και τη γραφειοκρατία. Η χώρα πρέπει επίσης να έχει έναν εφαρμόσιμο φορολογικό κώδικα που επιτρέπει τη λειτουργία με νομιμότητα, σιγουριά και δικαιοσύνη”.

Στις εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο του 17ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφως αλλά και ο διευθυντής Διεύθυνσης Καθυστερήσεων Wholesale Banking της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος και ο Senior Advisor to the CEO, Special Situations Group της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόφιλος Κωνσταντινίδης. Επίσης παρόντα ήταν στελέχη από τις Deutsche Bank, Goldman Sachs, BNP Paribas, Citibank, Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch, Mizuho Securities, εκπρόσωποι του New York Stock Exchange, ο υφυπουργός εξωτερικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δ. Μάρδας και η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

 

Από πλευράς ελληνικών επιχειρήσεων συμμετείχαν οι Lamda Development, Grivalia, Πανγαία, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Aegean Airlines & Olympic Air, Intralot, Energean Oil & Gas, όλες οι τράπεζες, αλλά και εφοπλιστές, όπως ο Νίκος Τσάκος και ο Γιάννης Κούστας και χρηματιστές όπως ο Ευάγγελος Χαρατσής της Beta Securities και ο Γ. Λινάτσας της Axia Ventures Group.