Mία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και στον απόηχο της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν για τη λειτουργία των hotspot στη χώρα

Του Νίκου Παπαδημητρίου 

 

Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, λέει το γνωστό κινεζικό ρητό, και με αυτό στις αποσκευές του μεταβαίνει σήμερα σε Χίο και Λέρο ο Αλέξης Τσίπρας. Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα υπό κατασκευή κέντρα ταυτοποίησης, θέλοντας έτσι να αποδείξει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της -και χωρίς να παίρνει όσα της οφείλουν από τα Κοινοτικά κονδύλια. 

Μια εικόνα εξαιρετικά χρήσιμη ενόψει των πιέσεων που θα δεχθεί, και ξέρει ότι θα δεχθεί, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Το σχέδιο που προωθούν Κομισιόν, και πίσω από αυτήν το Βερολίνο, γνωστό: προτείνεται η δημιουργία European Border and Coast Guard που θα αντικαταστήσει τη Frontex, μια δύναμη που πιέζουν να έχει στο εξής, αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες και πόρους, αλλά και τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κράτους- μέλους. 

Πρόγευση των όσων θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, πήρε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου όμως είχε και μια… ευχάριστη έκπληξη: χώρες, όπως η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία τάχθηκαν στο πλευρό της χώρας μας, για τους δικούς τους λόγους, κυρίως γιατί έχουν εξωτερικά σύνορα. Ας σημειωθεί ότι ο παραδοσιακός μας σύμμαχος, η Γαλλία, στο συγκεκριμένο θέμα έχει… κρυφτεί πίσω από τις γερμανικές θέσεις. 

Όμως, ο Νίκος Ξυδάκης προχώρησε και σε μία αποκάλυψη, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» κατήγγειλε ότι στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. αρχηγοί κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών αμφισβήτησαν χωρίς περιστροφές τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου την Κοινοτική Συνθήκη της Λισαβόνας, ζητώντας πρακτικά τη χρήση βίας κατά την απώθηση προσφύγων στη θάλασσα. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», δήλωσε.

«Στον εθνικό μας χώρο την ευθύνη εμείς την έχουμε, εμείς έχουμε την κυριαρχία της χώρας μας», διεμήνυε από την Αθήνα (μέσω της ΕΡΤ) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας (που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί και ο Γιάννης Μουζάλας).