Μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann σχετικά με το κόστος κατάρρευσης της Ζώνης του Σένγκεν σε Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Το Γερμανικό Ίδρυμα Βertelsmann δημοσίευσε την αναλυτική του μελέτη σχετικά με το κόστος μιας πιθανής κατάρρευσης της Ζώνης Σένγκεν. Με τον σκωπτικό τίτλο “Το τέλος της Σενγκεν θα σημάνει δραματική μείωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη” παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάρρευση των οικονομικών μεγέθών, που θα επακολουθήσει. 

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 470 δισεκατομύρια, με τη μερίδα του λέοντος του κόστους να αναλογεί στη Γερμανία. Το Ίδρυμα εκτιμά πως στο διάστημα 2016-2025 η Γερμανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ζημιά 77 δισεκατομυρίων ευρώ- κατά την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, με το ανώτερο όριο να κυμαίνεται στα 235 δισεκατομύρια.  

Η επανέναρξη των συνοριακών περιορισμών όμως θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στις άλλες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. και στην Κίνα, με τις απώλειες να εκτιμώνται από 90 ως 280 διεκατομύρια ευρώ και σημαντική μείωση στους δείκτες ανάπτυξής τους.  

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Aart De Geus δήλωσε πως “η επιστροφή εσωτερικών συνόρων στην Ευρώπη θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την ήδη αδύναμη ανάπτυξή της. Τελικά, οι λαοί είναι αυτοί που θα πληρώσουν“.