Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε, «Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης».

Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Μουζάλας: H Ελλάδα δεν θα γίνει Λίβανος

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός για το μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι, ”H Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης,”.

Ο υπουργός έκανε αυτή τη δήλωση, προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι “η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες”, και πως έχει την δυνατότητα και η ίδια “να κάνει μονομερείς ενέργειες”.

Ο Ι. Μουζάλας υπογράμμισε την «ιδιαίτερη» σημασία της αποψινής συνόδου των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ, λέγοντας ότι για την Ελλάδα το πρώτο τεράστιο ζήτημα είναι αν η Ευρώπη είναι ενωμένη ή όχι. «Αν πέντε αστυνομικοί διευθυντές χωρών, ανάμεσα στις οποίες και χώρες εκτός ΕΕ, μπορούν να αλλάζουν 10 ώρες μετά την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το δεύτερο ζήτημα, έχει μια ιδιορρυθμία, καθώς έχει να κάνει με τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, «που οι ίδιοι έχουν σκοπό να δημιουργήσουν».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μία αποθήκη ψυχών, ακόμα κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης».