Του Λουκά Κούτσικου

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα με τις τεράστιες ροές προσφύγων έχει κεντρική θέση στη σημερινή ειδησεογραφία. Ο περιορισμός τους στην Ειδομένη, η αρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να ανοίξουν τα σύνορα και η έλλειψη κατάλληλων χώρων φιλοξενίας σε συνδυασμό με την αμήχανη ακόμα στάση της Ε.Ε. και τις Τουρκικές διεκδικήσεις διαμορφώνουν το σημερινό πλαίσιο.

Συγκεριμένα σύμφωνα με το Έθνος ξεπερνούν τους 15.000 οι πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια μικρή απόσταση από τα σύνορα, και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, με πάνω από 7.000 από αυτούς να βρίσκονται στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική. Χθες το πρωί η διάβαση μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες «πολιόρκησαν» το πέρασμα και έριξαν τη σιδερένια πόρτα, αλλά απωθήθηκαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, οι οποίοι χτύπησαν στο «ψαχνό» ρίχνοντας σε ευθεία βολή πάνω στους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και λιποθυμίες.

Την ίδια ώρα, Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων έχουν δημιουργηθεί και στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Δοϊράνη), όπου δεν υπάρχει φράχτης και όπως λένε κάτοικοι και παράγοντες της περιοχής, η πρόσβαση προς τη γειτονική χώρα είναι πολύ εύκολη, ενώ μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, πριν ανοίξει η Ειδομένη, οι πρόσφυγες περνούσαν και από εδώ μαζικά.Και τα τέσσερα πρώην στρατόπεδα, που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν εκτάκτως σε κέντρα μετεγκατάστασης, βρίσκονται ανατολικά της εθνικής οδού, ενώ τα τρία από αυτά είναι στην περιοχή της Δοϊράνης, πολύ κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα  η κυβέρνηση αναζητά νέουςχώρους για να στεγάσει τις χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην χώρα μας ή αναμένεται να έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τα τουρκικά παράλια προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπως στην πλατεία Βικτωρίας ή σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται πάνω από 25.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπο να φύγουν. Σε ευρεία σύσκεψη άλλωστε οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι της χώρας, μέσω της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκαν χθες ότι την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το θέμα αυτό και θα προτείνουν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους διαθέσιμους χώρους. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έθεσαν έντονα το οικονομικό ζήτημα -ποιος θα πληρώνει δηλαδή τη φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων- και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τούς διαβεβαίωσε ότι αυτό έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό.

Η Καθημερινή εκφράζει την ανησυχία της για τη βίαιη εισβολή των προσφύγων στην ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα αναφέρει πως υπάρχουν φόβοι επικείμενης μαζικής βίαιης εισβολής στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν καθηλωμένοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο πέρασμα της Ειδομένης εκφράζονται από όσους βιώνουν καθημερινά το δράμα των εκεί εγκλωβισμένων, με τα χθεσινά επεισόδια να θεωρούνται πρελούδιο όσων χειρότερων μπορεί να ακολουθήσουν. Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης πως οι πρόσφυγες ελπίζουν σε μια θετική απόφαση που θα προκύψει από την επικείμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια λύση ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι προς τον Βορρά.

Η Εφημερίδα των Συντακτών, εστιάζει στη στάση των αστυνομικών των Σκοπίων που κάνοντας ευρεία χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου – λάμψης απέτρεψαν την προσπάθεια των προσφύγων να ανοίξουν τον φράχτη της Ειδομένης. Το αποτέλεσμα ήταν χιλίαδες άνθρωποι-ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά να χρειαστούν τη βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκονται στην περιοχή.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στη αλλαγή στάσης των Δήμων που σπεύδουν να βοηθήσουν την τεταμένη κατάσταση. Στα Διαβατά η πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης να διαθέτει απορριμματοφόρα για τα σκουπίδια κινητοποίησε και την ΠΕΔ/ΚΜ κι έτσι το στρατόπεδο επισκέφθηκε κλιμάκιο δημάρχων με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου επικεφαλής, ενώ συμμετείχε και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης που είχε αντιδράσει στη λειτουργία του χώρου. Χώρο για φιλοξενία 800 προσφύγων διαθέτει και ο Δήμος Δράμας, που με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ομόφωνη και ελήφθη παρουσία και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου. Στα Γιαννιτσά η κυβέρνηση φαίνεται ότι επέλεξε τη σολομώντεια λύση να υποχωρήσει σχετικά με τη χρήση του στρατοπέδου Φιλιππάκου, αναμένοντας από τις τοπικές αρχές να προσδιορίσουν χώρο κατάλληλο για την υποδοχή των προσφύγων.Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σηφάκης, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «η πρόταση του στρατοπέδου αποσύρθηκε, διότι ήταν ακατάλληλο και γίνονται συνεννοήσεις για την πρόταση που θα καταθέσει ο δήμος και αφορά χώρο, ο οποίος θα διαθέτει οπωσδήποτε νερό και ηλεκτρικό».

Τα Νέα εστιάζουν στη στάση των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Κομισιόν, προχωρά τις επόμενες ημέρες σε αλλαγή της νομικής βάσης της εντολής του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη, ώστε να μπορούν να εκταμιευθούν άμεσα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα σχετικά κονδύλια, όμως, δεν θα εκταμιεύονται προς την κυβέρνηση, αλλά απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πόροι του σχεδίου θα κινηθούν ανάμεσα στα 500 και τα 700 εκατ. ευρώ και αρχικά θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή τη διατροφή, τη στέγαση και την ένδυση. Σε δεύτερη φάση, ωστόσο, η αντίληψη που κυριαρχεί μεταξύ των ιθυνόντων της Επιτροπής είναι η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας να λάβει έναν χαρακτήρα που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να τη χρησιμοποιήσουν ώς έναν βαθμό κατά το δοκούν. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να λαμβάνουν έναν αριθμό κουπονιών που θα τους επιτρέπουν να ζουν χωρίς υποχρεωτικά να καταφεύγουν στα συσσίτια ή στους προσφυγικούς καταυλισμούς.