Οριακή ύφεση τελικά το 2015

Στο 0,3% έκλεισε η ύφεση το προηγούμενο έτος (2015), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται πιο κοντά στην αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για μηδενική ύφεση το 2015, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει και το βασικό όπλο της κυβέρνησης, κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, με φόντο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται πως τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για ύφεση 0,7%: ένα στοιχείο που έφερνε σε δύσκολη θέση την Αθήνα, σχετικά με το μείζον ζήτημα του προσδιορισμού του δημοσιονομικού κενού.

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό υπήρχε η πρόβλεψη για μηδενική ύφεση πέρυσι και πτώση του ΑΕΠ κατά 0,7% φέτος, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% για το 2015.

Επίσης, καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων εμφανίζονται τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του 2016, εμφανίζοντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,193 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται πως αναμενόταν πλεόνασμα 307 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών