Παρέμβαση του ευρωβουλευτή στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στην Συρία και την κατάπαυση του πυρός.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα, από την εποχή που άρχισε ο πόλεμος στη χώρα αυτή, ότι υπάρχει μια ελπίδα να εξομαλυνθεί η κατάσταση σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μειωθεί κατά 90% οι απώλειες των αμάχων και κατά 80% οι απώλειες των εμπολέμων. Εκείνο το οποίο προκαλεί προβληματισμό είναι η απροθυμία της συριακής αντιπολιτεύσεως να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυτή συμμετέχει ενεργά τόσο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και στην κατάπαυση του πυρός, εντούτοις έχει απολέσει μια σημαντική ευκαιρία να αποτελέσει έναν σπουδαίο και σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα, διότι –ας είμαστε ειλικρινείς–, εάν δεν παρενέβαινε στρατιωτικά η Ρωσία, η Συρία θα είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του ISIS και θα είχε μεταβληθεί  σε μια ακόμη ισλαμική χώρα η οποία θα ήταν εχθρική προς τη Δύση και επικίνδυνη για τα συμφέροντά της στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.