Το Προσφυγικό μεγάλο στοίχημα για την τουριστική σεζόν της Χαλκιδικής
Tης Μαρίας Μαθιοπούλου

Οι Γερμανοί σε ποσοστό 60%, δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για τις διακοπές τους

Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος τους επόμενους μήνες θα είναι το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν για τη χώρα μας, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής από τη συμμετοχή του στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ITB στο Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γερμανοί, σε ποσοστό 60%, δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για τις διακοπές τους, αφού τους απασχολούν τα θέματα της ασφάλειας και της γενικότερης σταθερότητας των τουριστικών προορισμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν τα στελέχη του οργανισμού από τους συνεργάτες τους στη γερμανική αγορά, η Χαλκιδική συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2016, κι αυτό γιατί βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Υπολογίζεται δε ότι, παρόλο που η περιοχή είναι η τέταρτη επιλογή για τους tour operators της Γερμανίας, εξαιτίας της έλλειψης πτήσεων charter στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι θέσεις τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων είναι αρκετές, ώστε να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις αφίξεις του 2015, δηλαδή περίπου 180.000 Γερμανούς. Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται για τη Χαλκιδική οι κρατήσεις από την τουριστική αγορά των Κάτω Χωρών.

Σύμφωνα με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, η χώρα μας πρέπει να μείνει στον τουριστικό χάρτη ως ασφαλής και φιλόξενος προορισμός, ώστε να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για την αύξηση των αφίξεων. «Η Χαλκιδική είναι σε μια σταθερή πορεία με τη γερμανική αγορά, που μπορεί όμως να γυρίσει στο πλην από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του οργανισμού Γρηγόρης Τάσιος.

Αλλά και οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στην ITB, σημειώνουν ότι η έκθεση έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η καλή δυναμική του ελληνικού προορισμού στο εξωτερικό, καθώς ένα μερίδιο της αγοράς επηρεάζεται από τις εικόνες για το Προσφυγικό που κάνουν τον γύρο του κόσμου και είναι επιφυλακτικό.

Πηγή