Το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ εξετάσθηκε και αναλύθηκε σε χθεσινές συσκέψεις υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά (για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Μάκη Παπαγεωργίου (για ΛΑΡΚΟ).

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι το ζήτημα της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ εξετάστηκε σε βάθος, με τα συναρμόδια υπουργεία να προωθούν "λύση στο πλαίσιο του εφικτού".

Σημειώνεται οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα σενάρια για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ
Απολύσεις για τους 500 από τους 850 συνολικά εργαζόμενους της ΕΑΣ και εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ, χωρίς απολύσεις, είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών.

Για την εταιρεία ΕΑΣ, το βασικό σενάριο προβλέπει την κατάργηση του πολιτικού τμήματος της επιχείρησης (με κλείσιμο των εργοστασίων) και τη διατήρηση του στρατιωτικού τμήματος υπό τον έλεγχο του κράτους. Αρμόδια στελέχη μιλούν για συρρίκνωση της ΕΑΣ κατά 60%, κάτι που σημαίνει ότι από τους 850 εργαζόμενους (που έχουν να πληρωθούν 8 μήνες και είναι σε επίσχεση εργασίας) οι 500, περίπου, θα απολυθούν.

Για την ΕΛΒΟ (όπου εργάζονται 350 άτομα), θα τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να αρχίσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς απολύσεις. Σημειώνεται, πάντως, πως το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης προβλέπει την πώληση/εκμίσθωση του συνόλου ή επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού μίας επιχείρησης έως και την απόλυση εργαζομένων χωρίς αποζημίωση.

Αγωνία για ΛΑΡΚΟ
Αγωνία επικρατεί στους περίπου 1.000 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς η Κομισιόν δεν δέχεται να συμφωνήσει στην πώλησή της ως ενιαίας, παρά μόνο εφόσον το Δημόσιο επιστρέψει κρατικές ενισχύσεις 130 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην εταιρεία, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Ωστόσο ο σύμβουλος του Δημοσίου προτείνει την ένταξη της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας οφειλές 300 εκατ. ευρώ περίπου.