Την αποτυχία ενός ενδεχόμενου κουρέματος του ελληνικού χρέους ή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προεξοφλεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» χαρακτηρίζοντας λάθος τους χειρισμούς τόσο της Ανγκελα Μέρκελ όσο και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το iefimerida.gr.

Με κείμενο που φέρει τον τίτλο «Η μέρα των εκλογών είναι μέρα πληρωμής» το περιοδικό εκτιμά πως η γερμανική κυβέρνηση δίνει προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορεί να κρατήσει.

Χαρακτηρίζει την δήλωση του κ.Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και την άρνησή του για ένα νέο κούρεμα ως το πρώτο προεκλογικό λάθος σημειώνοντας «Σίγουρο είναι ότι χωρίς νέα βοήθεια η χώρα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Αποκλείεται να μπορέσει η χώρα να βγει πάλι στις αγορές στο τέλος του χρόνου» τονίζει το δημοσίευμα. Είτε υπάρξει κούρεμα είτε άλλη διευκόλυνση, π.χ. μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, «το κόστος για τις πιστώτριες χώρες θα ήταν παρά ταύτα υψηλό. Στη Γερμανία θα αναλογούσε διψήφιο νούμερο, αλλά και πάλι δεν θα επιτυγχανόταν η εξυγίανση της Ελλάδας».

«Η παραδοχή της καγκελαρίου ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια είναι μόνο η αρχή. Η γερμανική κυβέρνηση θα εξαγγείλει και άλλες πικρές ευρω-ειδήσεις, από την τραπεζική ένωση μέχρι την Ιρλανδία. Θα είναι λοιπόν ακόμη πιο συναρπαστικός ο προεκλογικός αγώνας;» αναρωτιέται το «Spiegel» και επισημαίνει το γεγονός πως μετά τις εκλογές υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα.

Προειδοποιεί ακόμη πως σε περίπτωση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ενέργειες διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών θα γίνουν ρουτίνα και πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα πακέτα και νέα μέτρα για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά και την Κύπρο.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι μένουν ανοιχτά και άλλα ζητήματα, όπως π.χ. η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη. Ενώ τώρα η κυβέρνηση τάσσεται κατά της τραπεζικής ένωσης και επιμένει για επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα σε εθνικό επίπεδο – παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακές τράπεζες των κρατιδίων κινδυνεύουν από τοξικά ομόλογα και η Commerzbank επιβιώνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης- μετά τις εκλογές θα χρειαστεί να διορθώσει τη στάση της.

Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, εκτιμά το δημοσίευμα, θα αναγκαστεί επίσης να προετοιμάσει τους πολίτες για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε επίπεδο θεσμών και τρόπου λήψης αποφάσεων.

πηγη

Πηγή:www.capital.gr