Παιχνίδι της «γάτας και του σκύλου» μεταξύ Τούρκων διακινητών και δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Το παιχνίδι της γάτας με το σκύλο παίζουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι τούρκοι διακινητές σύμφωνα με το γερμανό διοικητής της αποστολής . Οι διακινητές έχουν αποδειχθεί «πολύ ευέλικτοι» και αλλάζουν διαδρομές όταν είναι παρόντα μέσα του ναυτικού, επισημαίνει.

Ο ναύαρχος ανέφερε πως για αυτό το λόγο ευελπιστεί σε επέκταση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία παρίστανται οι δυνάμεις, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υλοποιείται αν και έχει ληφθεί η σχετική απόφαση με ευθύνη της ΄Αγκυρας.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ναύαρχος κ. Γιοργκ Κλάιν ανέφερε ότι «όταν είμαστε εκεί, υπάρχουν αποτελέσματα, όμως οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν το «κέντρο βάρος» των δραστηριοτήτων τους».

Κατά τον ίδιο, η παρουσία μόνο σε περιορισμένες παράκτιες περιοχές δεν επαρκεί: «Εάν αποκλείσουμε τη Λέσβο, τότε είναι αναμενόμενο τα προσφυγικά σκάφη να αναζητήσουν άλλες διαδρομές» είπε.

«Ως εκ τούτου είναι σκόπιμο, και αυτό σχεδιάζεται, να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε περισσότερες παράκτιες περιοχές» , τόνισε.

Μέχρι στιγμής, από την έναρξή της την περασμένη εβδομάδα, η ΝΑΤΟϊκή αποστολή δρα μόνο στα ύδατα μεταξύ Λέσβου και των απέναντι τουρκικών ακτών -ακόμη και σε αυτήν όμως την περιοχή δεν έχει καταγραφή μείωση αφίξεων.

Ο κ. Κλάιν υποστήριξε πάντως πως από αυτό δεν πρέπει να αντληθούν γρήγορα συμπεράσματα, λέγοντας πως η κίνηση των λέμβων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως τους διακανονισμούς των διακινητών ή τις καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά δε την συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, την χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Πηγή