Πολεμώντας το Daesh. Ταξίδι στην καρδιά του Κουρδιστάν.

Της Γιώτας Χουλιάρa-Νίκλαν

Ο συγγραφέας Neil Shea ταξίδεψε στην καρδιά του Κουρδιστάν σε μια προσπάθεια να συναντήσει τους Κούρδους μαχητές στιςπρώτες γραμμές του μετώπου ενάντια μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στον κόσμο, το DAESH.

Πεσμεργκά (κυριολεκτικά: αυτοί που αντιμετωπίζουν το θάνατο) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τους Κούρδους μαχητές στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν υφίστανται από την εμφάνιση του ιρακινού κουρδικού κινήματος ανεξαρτησίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής και της Γκατζάρ αυτοκρατορίας, που κυβερνούσαν από κοινού την περιοχή.

Πεσμεργκά είναι επίσης η επίσημη ονομασία των ενόπλων δυνάμεων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Οι δυνάμεις Πεσμεργκά περιλαμβάνουν και γυναίκες στις τάξεις τους. Οι Πεσμεργκά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός στρατός, παρέχοντας ασφάλεια σε όλες τις εθνικότητες. Κατά τη διάρκεια της, υπό αμερικανική ηγεσία, εισβολής στο Ιράκ, οι Πεσμεργκά βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αποστολή τους να συλλάβουν τον Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, συνέλαβαν τον Χασάν Γκουλ, αγγελιοφόρο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, το 2004, η οποία οδήγησε τελικά στην επιχείρηση Λόγχη του Ποσειδώνα, κατά την οποία αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν τον Μπιν Λάντεν.

Tο Ιρακινό Κουρδιστάν ή Περιοχή του Κουρδιστάν είναι μια ημιαυτόνομη περιοχή στο Ιράκ, ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη. Συνορεύει στα ανατολικά με το Ιράν, στα βόρεια με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Συρία και στα νότια με το υπόλοιπο Ιράκ. Πρωτεύουσά του είναι η πόλη του Αρμπίλ, γνωστή στην κουρδική γλώσσα με την ονομασία Hewlêr.

Η αυτονομία του Ιρακινού Κουρδιστάν αναγνωρίζεται από το Ιράκ και από τα Ηνωμένα Έθνη, βάσει του ιρακινού Συντάγματος.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ο Neil Shea γνωρίζει από κοντά τους μαχητές,ανάμεσά τους και Γάλλοι αλλά και Αμερικάνοι που βρέθηκαν στην περιοχή για να πολεμήσουν το DAESH και βρίσκεται μερικά μόνο χιλιόμετρα από τις τάξεις των φανατικών. Επίσης, συναντά τις γυναίκες Πεσμεργκά που εκπαιδεύονται ακόμη και με ελάχιστα στη διάθεσή τους και συνομιλεί με τους πρόσφυγες Γιαζίντι που προσπαθούν να χτίσουν τα δικά τους σπίτια στα μισοερειπωμένες οικοδομές της Αρμπίλ ή Ερμπίλ.

Οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι είναι κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες.Η θρησκεία τους, ο Γιαζιντισμός, αποτελεί κλάδο του Γιαζντανισμού και θεωρείται ως ένα εξαιρετικώς συγκριτικό θεολογικό σύμπλεγμα τοπικών κουρδικών πίστεων, που περιέχει επίσης ζωροαστρικά στοιχεία, ενώ προστέθηκαν και τμήματα του ισλαμικού σουφικού δόγματος, το οποίο εισήχθη στην περιοχή από τον σεΐχη Αντί ιμπν Μουσαφίρ το 12ο αιώνα μ.Χ.

Παρακολουθήστε το οδοιπορικό του Neil Shea στο βίντεο που ακολουθεί.

 

 

Πηγή