Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: ‘Ένα “καλό ντιλ”, λένε, αρκεί να εφαρμοστεί… ‘Εχουν έτσι τα πράγματα;

Του Κρεσέντσιο Σαντζίλιο

Με το αγκάθι των κλειστών συνόρων η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας χαιρετίστηκε στην Ελλάδα περίπου σαν… θεός εκ μηχανής! Είναι μια καλή συμφωνία – είπαν – με το σκεπτικό ότι, εφόσον εφαρμοστεί απ’ την Τουρκία, θα μειώσει προπαντός τις ροές και εισροές προσφύγων και μεταναστών (όλοι μουσουλμάνοι) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στην Θράκη. 

Και έτσι ίσως δεν θα επαληθευτεί (μακάρι!) η «προφητεία» που λέει πως η Ελλάδα προορίζεται να γίνει η χώρα υποδοχής και παραμονής 170.000 οπαδών του Ισλάμ, χωρίς ασφαλώς να ξεχνάμε την «πρόταση» Μέρκελ και Σια για μια «αποικία» 400.000 ξένων (μουσουλμάνων) μοιρασμένων μέσα στην ελληνική επικράτεια σε μικρές «πολιτείες» των 40-50.000 ατόμων, σαν αντίκρισμα για την ελάφρυνση του χρέους και μερικού «ξελασπώματος» απ’ τη κρίση.

Η Τουρκία θα αναλάβει – λένε – να σταματήσει τους διακινητές, που η ίδια έχει «εφεύρει» και συντηρεί, με το αζημίωτο, και τι αζημίωτο(!), εάν συλλογιστούμε τα δισεκατομμύρια δολάρια που περνούν από χέρι σε χέρι στα μικρασιατικά παράλια – και βέβαια αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει μόνο εάν οι τοπικές εξουσίες άνωθεν εντεταλμένες το δεχόντουσαν με γερά «λαδώματα».

Από την άλλη μεριά, οι «αλληλέγγυες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως οι πρώην κομουνιστικές, τώρα γερά φασιστικές, δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δέχονται με πολλή ευχαρίστηση τις χρηματοδοτήσεις της – και επιπλέον ο Προθυπουργός της Ελλάδας φαίνεται να έχει κάνει το μεγάλο λάθος (αν όντως αυτό έγινε) δηλώνοντας πως δέχεται αυτές οι χώρες να μην τους δέχονται, εφόσον όμως σαν αντάλλαγμα πληρώνουν την Ελλάδα για να τους συντηρεί!

Ας ελπίσουμε πως οι «φίλοι» της Ελλάδας στην ΕΕ δεν θα πάρουν κατά γράμμα την δήλωση και δεν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν στη χώρα τη μεγαλύτερη χωματερή ψυχών στο κόσμο.

Ωστόσο η Τουρκία για τις «υπηρεσίες» της, ώστε οι βόρειες κυρίως χώρες και κεντρο-ανατολικές να μην «επιβαρυνθούν» με ανεπιθύμητες παρουσίες που μπορούν να μολύνουν τον καθαρόαιμο σλάβικο πληθυσμό τους, έχει την υπόσχεση του Γιούνκερ ότι θα λάβει σε βάθος χρόνου το ολίγον 30 δις ευρώ (άλλοι λένε 70 δις), που πολύ μου θυμίζουν τα 30 αργύρια του Ευαγγελίου: 30 τότε, 30 τώρα!

Θα δούμε κι αυτό πώς θα εξελιχθεί, αν και με μια Τουρκία που διαθέτει την εύνοια της Κομισιόν (όσο κι αν αυτή κρύβεται πίσω από αστείες λεκτικές αντιδράσεις) και των ΗΠΑ (με όλα τα ψεύτικα «νάζια» του Ομπάμα προς τον Ερντογάν), η Ελλάδα το παραμικρό «παραστράτημα» ή και απλά αφέλεια της κινδυνεύει να τα πληρώσει πολύ ακριβά.

Έχουμε τώρα μπροστά μας 9 βασικά σημεία της συμφωνίας, για ορισμένα από τα οποία όμως δεν γίνεται να μην εκφραστούν μερικά σχόλια.

1) «Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν απ’ τη Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία».

Η ερώτηση είναι: μήπως υπάρχουν και νομότυποι που έρχονται με διαβατήρια και βίζες χρησιμοποιώντας τις φουσκωτές βάρκες των διακινητών, που κάθε τρεις και πέντε βουλιάζουν; Δυστυχώς όλοι ήταν και είναι παράνομοι, οι πάντες το ξέρουν – το γνωρίζουν και εκείνοι που έγραψαν τη συμφωνία. Η εισβολή μόνο με παράνομες και παράτυπες αφίξεις πραγματοποιείται. Οπότε η «πρόνοια» αυτού του σημείου της συμφωνίας είναι απλώς στάχτη στα μάτια, αν όχι βλακώδης. Και σίγουρα δεν εφαρμόζεται απ΄ τις 20 Μαρτίου 2016 όπως «προνοεί», εκτός και εάν, πριν να έρθουν οι πρόσφυγες/μετανάστες στα ελληνικά νησιά, οι Τούρκοι τους χορηγούν διαβατήρια και βίζες για να μείνουν στην Ελλάδα ή να πάνε αλλού. Όσο για εκείνους που, μπαίνοντας «παράνομα στην Ελλάδα, δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, θα επιστρέφονται στην Τουρκία». Μα τέλος πάντων, πόσοι θα επιστρέφονται στην Τουρκία! Και βέβαια τίθενται δυο ερωτήματα:

α) όλοι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα τους πληρώνοντας αδρά και έρχονται στην Ελλάδα, είναι απλώς για τουρισμό ή για να μείνουν σε μια ξένη ευρωπαϊκή χώρα; Η απάντηση είναι ευνόητη.

β) η αίτηση ασύλου θα είναι για να μείνουν στην Ελλάδα ή μήπως στην αίτηση μπορούν να δηλώσουν πως εννοούν να τους παραχωρηθεί άσυλο σε άλλη ξένη χώρα; Και εδώ η απάντηση είναι ευνόητη: η Ελλάδα (θα) είναι η χώρα ασύλου! Και βέβαια δεν προβλέπεται πουθενά κάποιος να κάνει αίτηση ασύλου στη Ελλάδα για να έχει άσυλο αλλού(λ.χ. στη Γερμανία, στη Γαλλία, κλπ.)! 

2) «Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκατασταθεί απ’ ευθείας απ΄ την Τουρκία στην ΕΕ», δηλαδή χωρίς να έρχεται πρώτα στα ελληνικά νησιά.

Η ανοησία μιας τέτοιας «πρόνοιας» αξίζει μόνο για «παραλήπτες» τελείως αποβλακωμένους. Η ερώτηση είναι: πώς γίνεται κάποιος που πληρώνει αδρά για να έρθει παράνομα (έστω και σαν πρόσφυγας) στην Ελλάδα γιατί θέλει να πάει στην ΕΕ, να κινδυνεύει να πνιγεί μετά που άφησε (έχασε) τα πάντα στη χώρα του και ξαφνικά να θέλει να επιστρέψει όχι στη χώρα του, αλλά στην Τουρκία(!) απλώς και μόνο για να δώσει την ευκαιρία σε άλλο Σύρο να πάει σε χώρα της ΕΕ!

Διερωτώμαι πόση φαιά ουσία διαθέτουν οι εγκέφαλοι αυτών που επινόησαν τέτοιου είδους «πρόνοια».

Και η «πρόνοια» συνεχίζει ακάθεκτη: «προτεραιότητα έχουν όσοι δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράτυπα στην ΕΕ ή δεν επιχείρησαν να μπουν».

Αυτό δηλαδή απλά σημαίνει πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ή να έχουν υπάρξει (ποιος ξέρει; λίγοι; πολλοί;) εκείνοι που «μπαινοβγαίνουν» παράτυπα στην ΕΕ υπό τα όμματα της ίδιας της ΕΕ που τους γνωρίζει και εκείνοι που επιχείρησαν να μπουν και δεν μπόρεσαν και έτσι επέστρεψαν στη Τουρκία!

Δεν ξέρω, αλήθεια, πώς μπορούν να διατυπώνουν «πρόνοιες» σαν αυτήν, διότι, το ξαναλέμε, πρέπει να είναι κάποιος εντελώς μωρός να ξοδεύει τα μαλλιοκέφαλά του για να μπει παράνομα στην Ελλάδα και να ξεφύγει από πόλεμο και δυστυχία, και μετά εθελοντικά να φεύγει για να επιστρέψει στη χώρα του όπου δεν μπορεί ή δεν θέλει να ζήσει και επιπλέον «χαραμίζοντας» αρκετά χρήματα.

Όσο για εκείνους που επιχείρησαν να μπουν, όλοι ξέρουμε πως σε αυτή τη περίπτωση μόνο δυο είναι οι «λύσεις»: α) ή πνίγονται στη θάλασσα, και β) ή τους «σώζουν» οι Έλληνες και τους «εισάγουν» στην Ελλάδα. Μια τρίτη «λύση», δηλαδή η εθελούσια επιστροφή τους στην Τουρκία, δεν υπάρχει!

3) «’Όταν θα σταματήσουν οι παράτυπες ροές ή μειωθούν σημαντικά, θα τεθεί σε εφαρμογή η εθελοντική υποδοχή των προσφύγων». Εννοούμε βέβαια εκείνων που συσσωρεύτηκαν στην Ελλάδα και έκαναν αίτηση ασύλου για να μείνουν στην Ελλάδα. Ή μήπως και εκείνων που οι Τούρκοι λένε πως «σταθμεύουν» στη Τουρκία;

Σ’ αυτό τη σημείο θα πρέπει όμως να μας πει κάποιος ποια θα είναι η «εθελοντική υποδοχή», όταν:

α) όλοι κλείνουν τα σύνορά τους

β) δηλώνουν την άρνησή τους να δεχθούν ξένους

γ) εκφράζουν ανοιχτά μια πολιτική απόρριψης του μουσουλμανικού στοιχείου.

Ίσως ξαφνικά να γίνουν καλοί Σαμαρείτες και να ανοίξουν τις αγκάλες τους στους μουσουλμάνους.

Ή μήπως με μεγάλη γενναιοδωρία θα δεχθούν 30-40 πρόσφυγες και οι υπόλοιποι 40-50-70 χιλιάδες ας μείνουν στην Ελλάδα, καλά είναι εκεί (!), εξάλλου η Ελλάδα έχει και οξύ …δημογραφικό πρόβλημα!…

Αυτές είναι μερικές απορίες που εκπορεύονται απ’ την λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια» την οποία ηθελημένα υιοθετούν οι συμφωνίες (αλλά και οι απλές συζητήσεις) όταν ο καθένας το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα «τυλίξει» τον άλλον και τα λόγια είναι μόνο το απατηλό παραπέτασμα το οποίο κρύβει εκείνο που δεν λέγεται και που συνήθως είναι οδυνηρό και κατάπτυστο.

4) Και μέσα σε ετούτο το όργιο ασάφειας που αφορά άμεσα την Ελλάδα και μέρος της επιβίωσής της, «χώθηκε» στην συμφωνία και μια «πρόνοια» ολοκάθαρα υπέρ της Τουρκίας στον διεθνή χώρο – μια «πρόνοια» η οποία μπορεί, με τη βούλα της ΕΕ, να τινάξει στον αέρα μια ολόκληρη περιοχή και να ανάψει φωτιές που δύσκολα αν όχι αδύνατο θα είναι μετά να σβήσουν: και αυτό μόνο και μόνο για να κάνουν οι ευπρεπέστατοι κύριοι της ΕΕ το χατίρι της Τουρκίας χωρίς αυτοί οι ίδιοι να έχουν το παραμικρό όφελος!

«Αθώα» λοιπόν και με πρόσχημα τις «ανθρωπιστικές αξίες» (τις οποίες ως τώρα η ΕΕ και η Τουρκία έδειξαν πόσο σέβονται και εφαρμόζουν!) λέει η συμφωνία: «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα εργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια για να βελτιωθούν οι ανθρωπιστικές συνθήκες στην Συρία …κοντά στα τούρκικα σύνορα …που θα επιτρέψει …σε πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς».

Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα (ένα δικαίωμα που κανείς δεν έδωσε στην ΕΕ) να δημιουργήσει, δήθεν για τους πρόσφυγες, μια ζώνη ασφαλείας μέσα στο έδαφος της Συρίας και επιπλέον σε ένα έδαφος που κατοικείται από τους Κούρδους!

Αυτό μπορεί και να σημαίνει πως, για να πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο, οι Τούρκοι θα μπορούν – με την άδεια και προτροπή της ΕΕ! – να στείλουν στρατό στις κουρδικές περιοχές, να διαλύσουν τους Κούρδους και σε όσους θα μείνουν να τους φορτώσουν όλους τους πρόσφυγες/λαθρομετανάστες που θέλουν. Και, για να επαληθευτεί ο όρος της «ασφάλειας», να παραμείνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι μέσα στο συριακό έδαφος σαν εγγυητές!

Είναι βέβαια σίγουρο πως όλη αυτή η επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς την συγκατάθεση των Κούρδων που κατοικούν στη περιοχή ή μάλλον εναντίον της θέλησής τους. Οπότε καταλαβαίνει κανείς τι έχει να γίνει πάλι με τους Κούρδους – από τη μια μεριά να τους χτυπούν οι Τούρκοι και από την άλλη ο ISIS, και ακριβώς τώρα και εκεί όπου οι Κούρδοι θέτουν τα θεμέλια για ένα ομόσπονδο κράτος στην Συρία, ίσως και προοίμιο μιας συνένωσης σε ενιαίο κράτος όλων των κουρδικών λαών του ιστορικού Κουρδιστάν.

Πρέπει να δούμε κατά πόσο αυτό το ευρω-τουρκικό σχέδιο θα τύχει της αποδοχής των ΗΠΑ, οι οποίες ως σήμερα θεωρούν τους Κούρδους σαν τους καλύτερους συμμάχους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Και ακριβώς γι’ αυτό, δεν ξέρω κατά πόσο οι ταγοί της ΕΕ, για να καλοπιάσουν πάλι την Τουρκία, έκαναν σωστά τους υπολογισμούς τους «χώνοντας τη μύτη τους» σε έναν χώρο όπως το Συριακό, έδαφος ειδικών συμφερόντων της Ρωσίας και, όχι λιγότερο, των ΗΠΑ.

Αυτές οι ολίγες παρατηρήσεις γύρω από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αρκούν για να αποδείξουν όχι μόνο τον απίστευτα πρόχειρο χαρακτήρα της, αλλά και την μεγάλη επικινδυνότητά της, μιας και όχι μόνο δεν «λύνει» την κατάσταση – που η ίδια η Τουρκία με τις ΗΠΑ δημιούργησε και για την οποία πληρώνεται κιόλας (!) – αλλά και θέτει βάσεις και προϋποθέσεις για μια νέα εποχή σύγχυσης, αστάθειας και πολέμου στην οποία η μόνη που μένει αλώβητη είναι η Τουρκία, ενώ η ΕΕ συνεχίζει να μην «κλείνει» το προσφυγικό πρόβλημα, η Ελλάδα να παραμένει όμηρος χιλιάδων μουσουλμάνων και το κουρδικό έθνος να μπαίνει σε νέες περιπέτειες από το τίποτα!

ΥΓ. Απ΄ ό,τι φαίνεται (και διαβάζεται) οι «αφίξεις» προσφύγων/μεταναστών μειώθηκαν ουσιαστικά στα ελληνικά νησιά. Ίσως αυτό να οφείλεται σε κάποιο «σχέδιο» του Ερντογάν να φανεί αρεστός στον Ομπάμα τώρα που βρίσκεται στις ΗΠΑ ώστε να πάρει κάποια άλλα καλά «ανταλλάγματα»(η συνέχεια θα φανεί με την επιστροφή του στην Άγκυρα). Κανονικά όμως θα πρέπει οι ροές να σταματήσουν ολοσχερώς. ‘Ιδωμεν.

Ωστόσο οι διακινητές, μη μπορώντας να «προσφέρουν» τις «υπηρεσίες» τους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα (Ειδομένη, Πειραιάς, κλπ.) και, χάρη στην παντελή απουσία αστυνόμευσης από τις ελληνικές αρχές, προσφέρονται πάλι να «περάσουν» στην Ιταλία όσους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα. Με τιμές κόστους αρκετά υψηλές.

Είναι άξιο απορίας γιατί αυτοί συνεχίζουν και στην Ελλάδα το παράνομο έργο τους αντί να συλληφθούν όλοι όπου κι αν βρίσκονται!

Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο είναι Ελληνιστής

Πηγή